Suša EPCG odnijela 21 milion eura profita

“U periodu od 1. januara do 31. marta ove godine kompanija je ostvarila neto rezultat od 10,6 miliona eura koji je manji za 21,1 milion eura u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvarena dobit od 31,8 miliona eura"
2737 pregleda 7 komentar(a)
Proizvela 52,4 odsto manje atruje: Perućica, Foto: EPCG
Proizvela 52,4 odsto manje atruje: Perućica, Foto: EPCG

Suša u prva tri mjeseca ove godine odnijela je Elektroprivredi mogući profit od 21 milion eura, objavila je ova kompanija na sajtu Montenegroberze u napomenama finansijskog izvještaja za prvi kvartal ove godine.

“U periodu od 1. januara do 31. marta ove godine kompanija je ostvarila neto rezultat od 10,6 miliona eura koji je manji za 21,1 milion eura u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvarena dobit od 31,8 miliona eura. Ova razlika je prije svega rezultat hidroloških ekstrema u pomenutom periodu, prva tri mjeseca 2018. godine je karakterisala izuzetno povoljna hidrologija koja je prouzrokovala znatno veću proizvodnju velikih hidroelektrana od planiranog i prosjeka prethodnih godina, dok prva tri mjeseca 2019. karakteriše nepovoljna hidrologija”, naveli su iz EPCG u objašnjenju za akcionare te kompanije.

Oni navode da likvidnost kompanije u ovom periodu nije bila ugrožena, jer su izmirivali kratkoročne obaveze iz tekućih prihoda. Iz EPCG kažu i da su u ovom periodu i pored slabijih rezultata imali veće koeficijente i trenutne i tekuće likvidnosti nego Hrvatska elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije.

U ovom periodu hidroelektrana “Perućica” proizvela je 52,4 odsto električne energije manje u odnosu na isti perido lani, a HE “Piva” je imala manju proizvodnju za 56,6 odsto. Termoelektrana je u tom periodu imala rast proizvodnje za 6,7 odsto. Manjak u proizvodnji iz dva hidroenergetska sistema iznosio je 470 hiljada megavat-časova, dok je povećanje iz TE Pljevlja bilo 28 hiljada megavat-časova. Zbog toga je EPCG imala veće troškove za uvoz električne energije u ovom periodu.

Vlada u EPCG sada posjeduje 76,88 odsto akcija, dok je italijanskoj kompaniji A2A preostalo 11,92 odsto koje će država otkupiti ove godine. EPCG posjeduje 10 odsto sopstvenih akcija, dok oko 1,3 odsto akcija imaju mali akcionari.

Neraspoređena dobit EPCG na kraju marta iznosila je 59 miliona eura.

Bonus video: