Tender za istraživanje nafte zanimljiv američkim investitorima

Napredak u vladavini prava treba da bude prioritet u pogledu reformi, jer bi najviše doprinijele otvaranju vrata novim investicijama u Crnoj Gori, smatra Seferović
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 16:26h

U Crnoj Gori postoje odlične mogućnosti za ulaganja u turizmu i energetskom sektoru za šta su američki investitori već pokazali interesovanje, ocijenio je izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), Edin Seferović.

"Prilično sam siguran da tender za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, koji je Ministarstvo ekonomije nedavno objavilo, privlači interesovanje američkih kompanija u tom sektoru. Takođe mislim da bi i druge mogućnosti za proizvodnju energije u Crnoj Gori, na primjer, potencijalni projekti hidro i vjetro-energije, bili atraktivni za američke investitore ako se za to steknu uslovi", rekao je Seferović agenciji Mina-business dodajući da je crnogorsko tržište prilično malo, stoga mogućnosti za investiranje samo u Crnu Goru mogu biti donekle ograničene.

"Dosljedna primjena i sprovođenje zakona i propisa su neophodni da bi se podstaklo fer i konkurentno poslovno okruženje u svakoj zemlji"

"One koje se tiču pitanja vladavine prava treba da budu prioritet u pogledu reformi, jer bi najviše doprinijele otvaranju vrata novim investicijama u Crnoj Gori, kao i razvoju postojećih", poručio je Seferović.

Dosljedna primjena i sprovođenje zakona i propisa su, kako je dodao, neophodni da bi se podstaklo fer i konkurentno poslovno okruženje u svakoj zemlji.

"Kad se nelojalna konkurencija toleriše ili dok se zakoni sa strogim posljedicama primjenjuju samo na određene kompanije, koje inače posluju po zakonu, onda se to negativno odražava na poslovni ambijent i može narušiti ugled zemlje", naveo je Seferović.

On je kazao da je radno zakonodavstvo druga oblast u kojoj je u velikoj mjeri potrebno poboljšanje.

AmCham Montenegro je međunarodno poslovno udruženje i radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, kako bi kredibilni investitori iz bilo koje zemlje mogu ući na ovo tržište

"Zakon o radu i propisi koji su navodno kreirani da sačuvaju radna mjesta i broj zaposlenih imaju kontraefekat, jer su poslodavci oprezniji pri zapošljavanju s obzirom na to da znaju kako je teško osloboditi se nezadovoljavajućeg kadra. Vjerujem da su reforme u ovoj oblasti od ključnog značaja da bi Crna Gora postala atraktivnija za privlačenje stranih direknih investicija", rekao je Seferović.

Ohrabrujuće je, kako je dodao, to da postoji tendencija da se poboljšaju obje oblasti i da su razne zainteresovane strane uključene, međutim, još mnogo toga mora biti učinjeno.

On je podsjetio da je AmCham Montenegro međunarodno poslovno udruženje i radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, kako bi kredibilni investitori iz bilo koje zemlje mogu ući na ovo tržište.

"Naša želja jeste da stvorimo bolji poslovni ambijent sa ciljem da Crna Gora privuče investicije iz Sjedinjenih Američkih Država. Citiram bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton prilikom njenog obraćanja grupi AmCham privrednih komora koje su prisustovale globalnoj poslovnoj konferenciji u Vašingtonu prošle godine - Ono što je dobro za američke investitore i biznise, dobro je za sve investitore i biznise", naveo je Seferović.

Sa foruma AmCham-a (Foto: AmCham Montenegro)

Seferović je dodao da AmCham ne traži povoljniji tretman za američke kompanije, već jednake uslove za sve, kako bi se američke kompanije mogle takmičiti sa svim ostalim kompanijama koje posluju na ovom tržištu.

Seferović je saopštio da se AmCham Montenegro se približava petogodišnjici poslovanja od momenta kad je zvanično osnovan u Crnoj Gori.

"Tokom tog perioda imali smo konstantan rast naših aktivnosti i broja kompanija članica, koji sada dostiže cifru od skoro 70. Naš primarni cilj je promovisanje odnosa između Sjedinjenih Država i Crne Gore kroz trgovinu, investicije i ostale privredne aktivnosti. Da bi postigli taj cilj naše članice su organizovane na način koji im omogućava da se fokusiraju na unaprijeđenje uslova za postojeće i buduće investitore u Crnoj Gori", naveo je Seferović.

To je, kako kaže, veoma važan cilj, budući da su većina članica neke od najpoznatijih i najuglednijih kompanija i brendova.

"Njihovo pozitivno radno iskustvo u Crnoj Gori će učiniti mnogo za privlačenje ostalih uspješnih kompanija i investicija", rekao je Seferović.

AmCham Montenegro je takođe fokusiran na širenje i iskorišćavanje prednosti svoje široke mreže. Postoji preko 110 AmCham ogranizacija širom svijeta.

"Ova mreža je korisna jer možemo međusobno dijeliti iskustvo i najbolju praksu, kao i promovisati naše tržište i investicione mogućnosti, a da ne pominjem uspostavljanje trgovinskih i komercijalnih odnosa među kompanijama članicama. Ovo je nešto na šta planiramo da se fokusiramo ubuduće", zaključio je Seferović.

Galerija

Bonus video: