Terna očekuje da do kraja godine dobije sve dozvole za podmorski kabl

Procjenjuje se da će kabl koštati oko milijardu eura i jedan je od niza infrastrukturnih projekata Terne za povezivanje sa susjednim zemljama
0 komentar(a)
Flavio Kataneo, Foto: Www.statoquotidiano.it
Flavio Kataneo, Foto: Www.statoquotidiano.it
Ažurirano: 04.10.2013. 19:35h

Italijanska kompanija Terna do kraja godine očekuje konačno odobrenje za izgradnju podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, saopštio je izvršni direktor, Flavio Kataneo.

»Očekujemo da ćemo dobiti sve dozvole, uključujući i od Crne Gore, u sljedećih nekoliko mjeseci. Izgradnja će trajati četiri godine, tako da možemo očekivati da kabl bude u funkciji 2017. godine", rekao je Kataneo u intervjuu Reuters-u.

Povezivanjem sa Crnom Gorom, gdje italijanska kompanija A2A upravlja crnogorskom Elektroprivredom (EPCG), Italija će dobiti pristup hidroelektranama sa Balkana.

Procjenjuje se da će kabl koštati oko milijardu eura i jedan je od niza infrastrukturnih projekata Terne za povezivanje sa susjednim zemljama.

Terna je sa crnogorskom Vladom i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) u novembru 2010. potpisala Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Predviđeno je da u tom projektu CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice vrijedne oko 20 miliona eura, a obavezan je i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto.

Bonus video: