Traže da se precizira šta je "benzinska pumpa"

Odbor za trgovinu traži definisanje izuzetaka koji mogu raditi nedjeljom
3837 pregleda 8 komentar(a)
Trgovci danas definišu zaključke (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Trgovci danas definišu zaključke (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Odbor za trgovinu Privredne komore zasjedao je do kasno sinoć o problemima vezanim za uvođenje neradne nedjelje, ali će zaključci sa tog sastanka biti saopšteni danas.

Tema sastanka bili su izuzeci utvrđeni Zakonom o unutrašnjoj trgovini koji jedini mogu raditi nedjeljom i državnim praznicima, a naročito su problematične prodavnice na benzinskim pumpama koje su od zabrane rada ostalim trgovinama od 20. oktobra značajno povećale svoj asortiman.

Trgovci koji poštuju neradnu nedjelju tražili su na sastanku od predstavnika Ministarstva ekonomije da se izuzeci preciznije definišu, kao i da se ograniče vlasnici benzinskih pumpi da ne mogu od svojih prodavnica, koje prema njihovom mišljenju treba da budu samo uslužne za vozače koji kupuju gorivo, praviti megamarkete široke potrošnje.

Udruženje naftnih kompanija ranije je “Vijestima” saopštila da ne krše zakon povećanjem asortimana nedjeljom.

Odbor za trgovinu Privredne komore je početkom ove godine bio i inicijator uvođenja neradne nedjelje, a tu normu je kroz izmjene zakona o trgovini definisalo Ministarstvo ekonomije. Prethodno je bilo predviđeno da se izuzeci definišu podzakonskim aktom, što bi sada bilo jednostavnije za izmjenu, ali su ipak uvršteni u zakon što sada komplikuje moguće izmjene.

Drugo udruženje, Unija poslodavaca je prije tri mjeseca podnijela inicijativu Ustavnom sudu da poništi ovaj član zakona. Ustavni sud je već tražio izjašnjenje Vlade o ovoj inicijativi, a ona je prije dva dana usvojila mišljenje da nije saglasna sa ovom inicijativom i da treba zadržati neradnu nedjelju za trgovine jer se time ne krši ustav niti povređuje pravo na slobodu preduzetništva.

Bonus video: