Ucrtavaju nove sadržaje u Bonićima

Radi se o planskom dokumentu koji pokriva površinu od 66,39 hektara na obali Tivta i morski akvatoriijum na udaljenosti od 200 metara od obale, a ovom DSL uređuje se jedan od najatraktivnihjih djelova Tivta - poluostrvo Župa i pojas obale naselja Bonići prema aerodromu Tivat
5360 pregleda 0 komentar(a)
Dio područja koje zahvata DSL Župa Bonići, Foto: Siniša Luković
Dio područja koje zahvata DSL Župa Bonići, Foto: Siniša Luković

Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Dio sektora 22 i sektro 23“ (Župa - Bonići) u Tivtu.

Radi se o planskom dokumentu koji pokriva površinu od 66,39 hektara na obali Tivta i morski akvatoriijum na udaljenosti od 200 metara od obale, a ovom DSL uređuje se jedan od najatraktivnihjih djelova Tivta - poluostrvo Župa i pojas obale naselja Bonići prema aerodromu Tivat.

Rok za izradu izmjena i dopuna DSL za Župu i Boniće je devet mjeseci od zaključenja ugovora sa rukovodiocem izrade, a Vlada će finansirati troškove koji za to iznose 19.800 eura.

Kako se navodi u Programskom zadatku koji je usvojila Vlada na sjednici u četvrtak, cilj izrade izmjena i dopuna ove DSL je „da se shodno razvojnim potrebama stvore preduslovi za dodatni razvoj djelatnosti koje su komplementarne sa razvojem turizma“.

Na prostoru obuhvaćenom ovom DSL velike zemljišne komplekse posjeduju kompanije pod kontrolom podgoričkog biznismena Veselina Barovića, belgijskog biznismena Žan Luk Dumortijea i člana Glavnog odbora DPS-a Hilmije France.

Lokalna DPS-SD-HGI uprava Tivta najavila je da će tražiti izmjene i dopune važeće DSL kako bi se omogućilo sprovođenje u djelo privatno-javnog partnerstva Opštine sa Francom da se na dijelu zemljišta na mjestu sadašnje dotrajale tivatske sportske dvorane i okolnom prostoru, podigne moderni sportski centar za novom dvoranom i zatvorenim bazenom.

Najavljeno je i da će se u privatno-javnom partnerstvu sa Francom čiji detalji još nisu predočeni javnosti Tivta, raditi i na izmještanju neformalnog romskog naselja „7.jul“ koje se nalazi na Francinoj zemlji i u nepodsrednoj blizini njegovog hotela sa četiri zvjezdice, a što je takođe u obuhvatu ove DSL. Vlada je za rukovodioca izrade izmena i dopuna DSL Župa-Bonići odredila Mirku Đurović, diplomiranu inženjerku arhitekture.

Bonus video: