Udruženje preduzetnica predložilo mjere kako bi preduzeća nastavila da rade

"U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme i ugasi poslovanje (od 100 anketiranih preduzetnica 72% je odgovorilo ako se ne preduzme nešto da će biti primorane da ugase preduzeće)", navodi se u saopštennju UPCG
2933 pregleda 0 komentar(a)
Logo Udruženja preduzetnica Crne Gore, Foto: Udruženje preduzetnica Crne Gore
Logo Udruženja preduzetnica Crne Gore, Foto: Udruženje preduzetnica Crne Gore
Ažurirano: 30.03.2020. 21:53h

Udruženje preduzetnica uputilo je pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem predlažu mjere kojima bi se, pomoglo mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i samostale zanatske radnje.

U saopštenju se navodi da su pno "najugroženija kategorija u Crnoj Gori".

Napominju da cijene mjere koje je uvela Vlada Crne Gore, odnosno Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti, te da postupaju u skladu sa njima.

U skladu sa primjenjenim iskustvima zemalja koje su pogođene koronavirusa i poslovnim prilikama žele, kako se ističe u saopštenju, da daju doprinos za prevazilaženje kriznog perioda.

"Na osnovu konsultacija sa Upravnim odborom Udruženja preduzetnica Crne Gore, članstvom, i sprovedenom anketom od prošle nedelje, predlažemo kao najurgentnije sljedeće mjere:

1) Određena novčana podrška preduzećima u zavisnosti od veličine, broja zaposlenih, načina poslovanja.

2) Subvencije za plate zaposlenih dok traje stanje epidemije (primjer Danske: država subvencioniše tri četvrtine mjesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da ne otpuštaju zaposlene zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa); Luksemburg će trošiti 500 miliona eura mjesečno za finansiranje 15.000 preduzeća i 100.000 zaposlenih i pokriće 80% zarada pogođenih; Holandija takođe plaća do 90% zarada radnika u namjeri da spreči ogromne gubitke posla; vlada Ujedinjenog Kraljevstva Isplaćivaće 80% plate za osoblje koje drži poslodavac i pokriva plate do 2.500 funti mjesečno.

3) Otpisati obaveze plaćanja PDV-a za 50% dok traje ovo stanje, a nakon toga, ostatak duga izmiriti plaćanjem na rate u narednih 12 mjeseci;4) Odlaganje i svih drugih poreza (porez na dobit pravnih lica, porez na imovinu i drugi porezi koji prispjevaju zakonski do 30 aprila…)

5) Zabrana prinudne naplate potraživanja dok traje stanje epidemije.

6) Odlaganje plaćanja režijskih troškova i drugih taksi, koje bi opteretile dodatno preduzeća dok traje epidemija.

7) Aktivirati program državnog subvencionisanja kratkoročnog zapošljavanja i time ne dozvoliti otpuštanje radnika sa ugovorom na određeno koji ističe u periodu epidemije; ili aktivirati vladinu Uredbu o subvecionisanju poslodavaca (dijela poreza, doprinosa koji su na teret posodavca kao i prirez na porez kod Uprave lokalnih prihoda), slično uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica iz 2018. godine, ali da se odnosi na sva lica bez razlike", navodi se u saopštenju Udruženja preduzetnica Crne Gore.

Dodaje se da će predložene mjere omogućiti da budu na granici preživljavanja i da se firme ne bi ugasile.

"U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme i ugasi poslovanje (od 100 anketiranih preduzetnica 72% je odgovorilo ako se ne preduzme nešto da će biti primorane da ugase preduzeće), nakon više godina rada i time nevoljno generiše dodatni broj nezaposlenih. Od 5.350 trgovinskih objekata u Podgorici, radi 10%. Od 1.300 zanatskih objekata u Podgorici, ne radi niti jedno preduzeće. Ne radi ni 1.600 ugostiteljskih objekata, a da ne navodimo brojke iz drugih gradova Crne Gore gdje imamo naše članstvo. Nadamo se da ćemo ove probleme zajednički rješavati i da će Vlada sa Vama na čelu, uvažiti predložene mjere, jer smo ih koncipirali imajući u vidu ne samo stabilnost naših firmi, već i cjelopkupnog društvenoekonomskog sistema naše države", zaključuje se u saopštennju Udruženja preduzetnica Crne Gore.

One su pismo dostavile: Ministarstvu finansija, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Privrednoj komori, Zanatskoj komori, Uniji poslodavaca, Investiciono razvojnom fondu Crne Gore (IRFCG), Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Kancelariji u Crnoj Gori UNDP, Organizaciji za Evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) i Glavnom gradu.

Bonus video: