Ugovor za vjetropark još na čekanju

Ponuđač kaže da još traju pojašnjenja o ugovoru te da je plan poremetila i korona kriza
3390 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2020. 15:22h

Potpisivanje ugovora o izgradnji vjetroelektrane (VE) “Brajići”, između Budve i Bara, zastalo je i zbog korona krize, a izabrani investitor je potvrdio “Vijestima” da još pregovara sa predstavnicima države u vezi sa detaljima konačnog ugovora.

„Pojašnjenja o ugovoru još traju i malo zaostaju za planom zbog korona krize. Ali, na dobrom smo putu da utvrdimo datum potpisivanja“, saopštio je Andreas Cholle, direktor WPD-a za Jugoistočnu Evropu. Njegova izjava dostavljena je posredstvom Goluba Senića, partnera investitora u Crnoj Gori.

Prvobitna očekivanja investitora bila su da će ugovor sa predstavnicima Vlade biti potpisan do kraja decembra, a da će izgradnja VE početi u junu ili julu 2020.

Vjetroelektrana Brajići
Ilustracija

WPD “Brajići” jedini je u oktobru 2019. dostavio ponudu za izgradnju vjetroparka, na lokaciji između opština Budva i Bar. Konzorcijum čine njemačka kompanija WPD AG i preduzeće Vjetrolektrana “Budva”.

Ponudili su oko 101,3 miliona eura za VE snage 100,8 megavata.

Ministarstvo ekonomije je formiralo komisiju za pregovore o nacrtu ugovora o zakupu zemljišta u svojini države za izgradnju VE. U vladinom resoru su očekivali da će do potpisivanja ugovora doći u martu ove godine.

Prije početka radova, potrebno je obezbijediti građevinske dozvole i ostale saglasnosti.

Cijena električne energije iz VE “Brajići”, za razliku od vjetroparka “Krnovo” i Možura”, biće berzanska i država finansijski neće podsticati izgradnju ovog proizvođača energije.

Predviđeno je da izabrani konzorcijum državi plati 16,5 miliona eura tokom 30 godina zakupa zemljišta, ili oko 550.000 eura na godišnjem nivou.

WPD razvija projekte i upravlja vjetroelektranama, kao i solarnim parkovima, u Evropi, Aziji i na američkom kontinentu.

Firma Vjetroelektrana “Budva” je imala dozvolu za mjerenja i istraživanja potencijala vjetra na lokacijama na teritoriji budvanske opštine. Njen većinski vlasnik sa 80 odsto je WPD Europe GMBH, dok 20 odsto te firme (ili oko četiri odsto u ukupnom projektu) ima Golub Senić.

Bonus video: