Umijeće preživljavanja sa 200 eura

Kada plate mjesečne račune ili makar dio, veliko je umijeće preživjeti sve do sljedećeg 19. u mjesecu, kada je isplata penzije
30562 pregleda 9 komentar(a)
Mnogi penzioneri u nezavidnoj situaciji, Foto: Boris Pejović
Mnogi penzioneri u nezavidnoj situaciji, Foto: Boris Pejović

Oko 44 hiljade penzionera u Crnoj Gori mjesečno prima manje od minimalne zarade - 222 eura, a oko 40 hiljada ima penziju ispod 200 eura. Potrebna im je pomoć države u novcu, hrani i medicinskim sredstvima, kako bi lakše preživjeli epidemiju koronavirusa, posebno imajući u vidu da dolazi i do poskupljenja nekih namirnica, što je konstatovala nedavno i inspekcija.

Kada plate mjesečne račune ili makar dio, veliko je umijeće preživjeti sve do sljedećeg 19. u mjesecu, kada je isplata penzije, kažu penzioneri.

Imaju konkretne predloge koji bi im, ako se usvoje, olakšali život u kućnoj izolaciji nardenih mjeseci.

Ističu da bi Vlada odmah trebalo da ograniči dalji rast cijena hrane, pića, ljekova i hemijskih sredstava za čišćenje. Ukazuju da se prilikom trgovine u marketima i prodavnicama ne poštuje naredba da tokom prva dva sata rada (pogotovo od četvrtka nakon skraćenog radnog vremena) prednost imaju pripadnici najstarije populacije, pa poručuju da bi vlasnici prodavnica o tome morali da vode računa.

Paketi hrane i hemijskih sredstava koje je Ministarstvo ekonomije ove sedmice podijelilo stanovnicima virusom ugrožene opštine Tuzi dobro bi došli penzionerima i korisnicima socijalnih davanja, kojih je oko 20.000, nakon što su prošle sedmice dobili jednokratnu pomoć Vlade u iznosu od po 50 eura.

Penzioneri kažu i da im odlaganje plaćanja mjesečnih računa ne bi koristilo, ukoliko ne bi bilo makar djelimičnog otpisa duga.

“Ne može se živjeti sa penzijom od 120 eura, priča za “Vijesti” Svetlana Kotlaja koja je, kako kaže, radni vijek provela kao trgovac, ali je zbog bolesti mogla da ostvari samo invalidsku penziju.

Svaka pomoć, kako dodaje, penzionerima sa najnižim mjesečnim primanjima bi bila dobrodošla.

“Nije lako, i svekar ima penziju od oko 120 eura”, navela je, odgovarajući na pitanje kako žive penzioneri u najbližem komšiluku.

Penzionerka Marta Konjević sa mjesečnim primanjem od 120 eura, kaže da je dobila jednokratnu pomoć države od 50 eura, ali ne i njen muž koji ima penziju od 150 eura, što smatra - nepravdom.

“Da ne bi suvoga hljeba jeli, mi svakog mjeseca prvo platimo račune. Što god bi Vlada dala za nas sa najnižim primanjima bilo bi korisno. Kolika su, tek, primanja njih koji o tome odlučuju“, kazala je Konjevićeva, odgovarajući na pitanje da li bi bili zadovoljni da prime pakete pomoći u namirnicama (hrana i hemijska sredstva).

Red pred prodavnicama nakon pojave korone
Red pred prodavnicama nakon pojave korone(Foto: Savo Prelević)

Ilija Brnović, penzioner “Radoja Dakića” sa mjesečnim primanjem od 174 eura, kaže da jedva sastavlja kraj s krajem, jer mu ne ostane ni polovina novca nakon što plati račune za struju, vodu, smeće, televiziju i telefon.

“Pola penzije odmah potrošim na račune, a sa ovom drugom polovinom krpim iz dana u dan…Do naredne penzije ostalo mi je samo 15 eura, a vi vidite koji je datum danas”, priča Brnović.

Na pitanje, da li bi mu pomoglo odloženo plaćanje računa za neki period, Brnović je odgovorio odrečno.

“Ne, jer tromjesečne račune istovremeno ne bih mogao ni da platim”, objasnio je on. U nešto boljoj poziciji je njegov bivši kolega, penzioner Milutin Dragaš koji ima mjesečnu penziju od 196 eura, a donedavno je u svojoj radionici bio u prilici da pravi modele za odlivke, što mu je bilo zanimanje tokom radnog vijeka.

“Posla je u radionici sve manje bilo i prije koronavirusa, a sada je sve stalo. Zato se i pitam kakva to treba gimnastika da se preživi sa ovako malom penzijom”, istakao je Dragaš.

Ističe da njemu ni bivšim kolegama nikada nijesu isplaćene zaostale zarade i pripadajući doprinosi zbog čega imaju umanjena mjesečna primanja iz Fonda PIO.

“Živim sa ćerkom, a u mom komšiluku, ispod Veljeg brda, sva domaćinstva imaju, uglavnom, po nekog mlađe, pa zasada nijesmo ni tražili pomoć volontera”, naveo je Dragaš.

Glavni grad uplatio je u petak 65.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti koja će biti usmjerena Crvenom krstu za pomoć najugroženijim penzionerima i pripadnicima RE populaciji.

Joksimović: Mogao je pomoći Fond PIO kada su u pitanju krediti

Kako bi se olakšao položaj nastarije populacije, predsjednik Partije penzionera, inavida i restitucije (PIR) Momo Joksimović predložio je da Fond PIO plati komercijalnim bankama tri rate svih penzionerskih kredita, tokom odobrenog tromjesečnog moratorijuma, a potom iz narednih mjesečnih primanja najstarije populacije Fond nadoknadi uplaćeni novac.

“Na taj način bi bilo izbjegnuto da penzioneri plaćaju redovnu kamatu koja će se obračunavati, i tokom trajanja moratorijuma, budući da se bankari nijesu htjeli nje odreći”.

Prijave za odlaganje kredita do tri mjeseca su počele da se podnose bankama, prema odluci CBCG.

Fond PIO je saopštio da će privremeno obustaviti isplatu rata, na osnovu spiskova koje dobiju od banaka za one penzionere koji su se za to prijavili.

Bonus video: