Uniji poslodavaca prihvatljiv predlog Vlade o povećanju minimalne zarade

Iz Unije su pozdravili napore Vlade za smanjenje troškova rada
1057 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca (UPCG) ocijenila je prihvatjivim predlog Vlade o povećanju minimalne zarade na 222 eura i smanjenju opterećenja na zarade, posmatrajući ga kao paket mjera.

Upravni odbor UPCG je danas na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Predrag Mitrović, ocijenio da će povećanje minimalne zarade od 15 odsto, odnosno sa 193 eura na 222 eura, povećati troškove rada, ali da će se ono konsolidovati na nivou većih zarada, u smislu smanjenja troškova poslovanja na ime plata.

Iz UPCG su podsjetili da je u korist poslodavaca predloženo smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva odsto, odnosno skoro 50 odsto u odnosu na važeću stopu od 4,3 odsto.

“Ovim je UPCG još jednom kao odgovoran socijalni partner dokazala svoje opredjeljenje za suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, smatrajući da će ova mjera doprinjeti poboljšanju ekonomskog i socijalnog položaja crnogorskih građana”, navodi se u saopštenju.

Iz Unije su pozdravili napore Vlade za smanjenje troškova rada.

“To vidimo kao značajan pomak u odnosu na prethodni period kada smo bili u prilici da evidentiramo samo povećanje troškova, počev od 2010. godine kada se i ukinuo neoporezivi dio zarade”, dodali su iz UPCG.

Predstavnici UPCG će predstaviti stav Upravnog odbora na sjednici Socijalnog savjeta koja je zakazana za kraj mjeseca.

Iz UPCG su podsjetili da je svojevremeno na nivou Socijalnog savjeta formirana radna grupa, sačinjena od predstavnika Vlade, sindikata i UPCG, koja se bavila analizom efekata povećanja minimalne zarade i smanjenje troškova na rad.

Pregovori na tu temu se vode već duže vrijeme.

“Konsultujući članstvo i analizirajući predlog sindikata o povećanju minimalne zarade na 250 eura, UPCG je iskazala bojazan da bi to u značajnoj mjeri povećalo troškove privrednika što bi ugrozilo njihovu dalju poslovnu egzistenciju”, rekli su predstavnici Unije.

Oni su naveli da su sugerisali da predlog o povećanju minimalne zarade treba biti praćen njihovom inicijativom o smanjenju troškova rada.

“Jedan od predloga UPCG je bio da se uvede neoporezivi dio zarade, kao model rasterećenja privrede koji je zastupljen u mnogim zemljama Evropske unije (EU) i praktično u svim zemljama regiona”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je detaljno analizirala zahtjeve oba socijalna partnera i predlog UPCG o uvođenju neoporezivog dijela zarade.

Scenario uvođenja neoporezivog dijela zarade je ocenila rizičnim, sa aspekta konsolidacije javnih finansija i socijalnih davanja i opredijelila se za predlog o povećanju minimalne zarade na 222 eura uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva odsto, koje bi se odnosilo na sve poslodavce i sve zarade.

“Uz navedeno smanjenje doprinosa, najavljeno je ukidanje više stope poreza na dohodak, takozvanog kriznog poreza od 11 odsto, od 1. jauara naredne godine, što će dodatno doprinijeti smanjenju opterećenja zarada”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: