USSCG predlaže: Poslodavci po automatizmu da produže ugovore zaposlenima na određeno, odložiti plaćanja računa na tri mjeseca...

"Usloviti olakšice privrednim subjektima zabranom otpuštanja radnika i iste usmjeriti prvenstveno na ona preduzeća koja, zaista, neće moći sama da prežive teret ove krize i koja će pretrpljeti najveću štetu u vezi sa aktuelnom situacijom"
1910 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poslala je premijeru Dušku Markoviću predlog novog paketa mjera podrške građanima i privredi.

Kako jednu od mjera USSCG predlaže dodijelu jednokratne novčane pomoć i korisnicima invalidske, srazmjerne, porodične penzije, koji primaju penziju manju od 128,28 eura.

"Naime, prva mjere podrške penzionerima sa najnižim penzijama nije obuhvatila naprijed navedene korisnike penzija od kojih veliki broj lica prima penziju i ispod 100 eura, što mjeru čini nepravednom i nepotpunom, jer nije postignut krajnji cilj koji se tom mjerom želio postići, a to je jednokratna novčana pomoć najugroženijim penzionerima u vremenu izolacije", navodi se u obrazloženju USSCG.

Traže i da se odloži plaćanje računa za komunalije za sve građane na period od najmanje tri mjeseca, te zabraniti isključenja potrošača – građana sa elektro, vodovodne, telekomunikacione mreže u periodu najmanje tri mjeseca ili do prestanka opasnosti od širenja virusa;

"Proglastiti Sars-CoV-19 (COVID-19) za karantinsku bolest kako bi zaposleni koji su zaraženi virusom, ali i zaposleni kojima je posebnim rješenjima naložena samoizolacija, imali pravo na naknadu zarade u visini 100 odsto osnova za naknadu za vrijeme privremene spriječenosti za rad. Obavezati poslodavce da po automatizmu produže ugovore zaposlenima na određeno vrijeme koji ističu u vrijeme trajanja epidemije na period od najmanje 3 mjeseca (s tim da država preuzme obavezu sufinansiranja njihovih zarada u periodu dok traju vanredne mjere NKT-a). Obavezati poslodavce kod kojih nije došlo do prekida rada da zaposlenima obezbijede mjere zaštite na radu koje podrazumijevaju nabavku rukavica, zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava, tamo gdje je potrebno i jednokratnih zaštitnih odijela, navlaka za cipele i dr.", piše u dopisu upućenom Markoviću

USSCG traži da se dodatno skratiti radno vrijeme u trgovinama i apotekama, kao i da se dodatno ograničiti rad na kioscima za prodaju štampe i duvanskih proizvoda (od 7 do 10 časova).

"Usloviti olakšice privrednim subjektima zabranom otpuštanja radnika i iste usmjeriti prvenstveno na ona preduzeća koja, zaista, neće moći sama da prežive teret ove krize i koja će pretrpljeti najveću štetu u vezi sa aktuelnom situacijom, a ne i preduzećima koja ostvaruju extra profit. U ovom smislu, USSCG predlaže da Vlada i NKT iznađu model da u planiranju i sprovođenju ove mjere neposredno uključe socijalne partnere. Planirati dodatna sredstva iz budžeta CG za socijalna davanja u narednom periodu (do djelimičnog ili potpunog oporavka privrede i ekonomije)".

USSCG traži i da se uvedu rigorozne kaznene mjere za sve koji se bave profiterstvom iskorišćavajući vanredno stanje u kojem se društvo zateklo, do mjere zabrane obavljanja djelatnosti za period godinu dana ili više.

Bonus video: