Vektra Boka isplatila drugu ratu, radnicima oko 270.000

“Trebalo je radnicima da bude isplaćeno cjelokupno potraživanje po svim osnovama, a to su još dvije rate, pripadajući porezi i doprinosi, kao i sve pravosnažne sudske presude”, tvrdi za “Vijesti” Đorđe Rajak
2714 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vektra Boka u reorganizaciji, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, sa zakašnjenjem od 25 dana, isplatila je jutros drugu ratu, povjeriocima III isplatnog reda, u ukupnom iznosu od 2,18 miliona eura.

Navedeni iznos potraživanja prema Planu reorganizacije hercegnovske kompanije koji se sprovodi od 2017.godine, trebalo je da bude isplaćena 7. februara ove godine.

Predstavnik bivših radnika Vektra Boka, Đorđe Rajak, potvrdio je “Vijestima” da je radnicima isplaćeno svega oko 270.000 eura uprkos prošlogodišnjoj odluci Ustavnog suda kojim je ukinut sporni član 55. Zakona o stečaju.

“Trebalo je radnicima da bude isplaćeno cjelokupno potraživanje po svim osnovama, a to su još dvije rate, pripadajući porezi i doprinosi, kao i sve pravosnažne sudske presude”, tvrdi Rajak.

Ukupna radnička potraživanja, prema njegovim riječima, iznose između 3,5 i četiri miliona eura, od čega se oko milion eura, odnosi na sudske presude.

“Ponovo nijesu ispoštovali sudske odluke zajedno sa odlukom Ustavnog suda, zbog čega nećemo odustati od krivilčnog gonjenja poslodavca, Privrednog suda, stečajnog sudije i Poreske uprave”, dodao je Rajak.

Glavna Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro posjeduje 59,45 odsto akcija Vektra Boke, a Vektra Investments 33,34 odsto akcija.

Brković je kupio bivše državno HTP “Boka“ krajem 2007.godine, ali su investicije i razvoj osnovne djelatnosti nekad poznate hotelske firme ostale samo na obećanjima.

Poslije pokrenutog stečaja sredinom 2015.godine, Vektra Boka je formalno izašla iz klasičnog stečaja u novembru te godine kada je potvrđen prvi Plan reorganizacije. Plan je, međutim, dopunjen krajem septembra 2016. godine, ali je njegova primjena počela sa zakašnjenjem - u prvom kvartalu 2017. godine.

Bonus video: