"Vektra Boka" nije dobila saglasnost da proda hotele i park

"Imamo dogovor sa predstavnicima Vlade da oni ovih dana prime strateške investitore i razgovoraju sa njima o uslovima za realizaciju investicije", kazao je predsjednik odbora direktora kompanije "Vektra Boka", Milić Popović, uvjeren da će se naći kompromisno rješenje
1328 pregleda 1 komentar(a)
Brković, Foto: Luka Zeković
Brković, Foto: Luka Zeković

Kompanija "Vektra Boka" nije dobila saglasnost za prodaju hotela "Plaža", "Igalo", "Tamaris" i park hotela "Boka".

"Vektra Boka" koja je u vlasništvu Dragana Brkovića, krajem jula prošle godine je od Savjeta za privatizaciju zatražila saglasnost za prodaju hotela "Plaža", "Igalo" i zemljišta na kome je bio "Tamaris" i parka u kome je bio hotel "Boka" koji je srušen nakon zemljotresa.

Iz Brkovićeve kompanije su tada obećali da će, ukoliko dobiju saglasnost Vlade, novi investicioni ciklus vrijedan 64 miliona eura trajati pet godina, dok će za stvaranje uslova za realizaciju biti potrebna godina.

Naveli su i da su ako ne prodaju ili ne uđu u partnerski odnos u roku od 12 mjeseci od dobijanja saglasnosti, spremni da u skladu sa ugovorom vrate cjelokupnu imovinu.

Prema privatizacionom ugovoru kojeg su osim "Vektrа Boke", potpisаli Vlаdа Crne Gore i Opštinа Herceg Novi, precizirano je da ne smiju biti prodati hoteli "Plаžа", "Tаmаris", "Igаlo", "Bokа" i objekat "Žаnjic".

"Imamo dogovor sa predstavnicima Vlade da oni ovih dana prime strateške investitore i razgovoraju sa njima o uslovima za realizaciju investicije", kazao je predsjednik odbora direktora kompanije "Vektra Boka", Milić Popović, uvjeren da će se naći kompromisno rješenje.

On nije htjeo da precizira o kojim je investitorima riječ.

Popović je naveo da kompanija ima problem restitucije i otežane uslove za dobijanje planske dokumentacije.

Za hotel "Igalo" je u katastru nepokretnosti upisana zabilježba privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja u korist ranijih vlasnika - Acovića, kao I za povraćaj parka "Boka".

U izvještaju Savjeta za privatizaciju je navedeno da se zadužuje Ministarstvo finansija da preuzme obavezu rješavanja postupaka restitucije.

U izvještaju je konstatovana je obaveza izmirenja poreskog duga u iznosu od 575.015 eura u skladu sa zaključkom Vlade od 2.12.2010. godine, obuhvaćena Rješenjem o reprogramu poreskog duga na iznos od 3.145.457 eura. Zadužuje se Ministarstvo finansija da predloži model izmirenja obaveza po osnovu radnih sporova nastalih u periodu prije privatizacije i o tome informiše Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

"Poreski dug je takođe naslijeđen i pet, šest godina unazad imali smo zaključak Vlade da država preuzme taj dug koji nije realizovan. Zato smo ponovo inicirali rješavanje tog pitanja", objasnio je Popović.

U kompaniji "Vektra Boka" je proglašen stečaj sredinom juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB). Naredne godine usvojen je Plan reorganizacije kojim je predviđeno da se prodajom dijela imovine obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova.

Bonus video: