"Vektra Jakić" tužila Upravu za šume, traži nazad koncesije

Vlasnik “Vektre Jakić” Dragan Brković kazao je da su tužbu podnijeli jer smatraju da je Uprava za šume “nezakonito raskinula koncesioni ugovor, sa određenim ciljem”, ne obrazlažući šta pod tim smatra
3249 pregleda 1 komentar(a)
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Kompanija “Vektra Jakić” podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv Uprave za šume, koja je sa tom drvoprerađivačkom kompanijom raskinula koncesioni ugovor zbog nepoštovanja dogovorenih obaveza.

Vlasnik kompanije Dragan Brković kazao je “Vijestima” da su tužbu podnijeli jer smatraju da je Uprava za šume “nezakonito raskinula koncesioni ugovor, sa određenim ciljem”.

On nije želio da detaljnije obrazloži svoje tvrdnje.

Brković je podnio tužbu Privrednom sudu nakon što Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nije prihvatilo njihovu žalbu i dala saglasnost Upravi za šume da raskine koncesioni ugovor.

Uprava za šume tražila je saglasnost od Vlade da raskine koncesioni ugovor sa “Vektrom Jakić” zbog neredovnog izmirivanja koncesione naknade, kršenja odredbe o izgradnji i održavanju šumskih puteva i zaštite šuma.

Koncesionar je, kako su tvrdili iz Uprave za šume, kršio odredbe ugovora o uzgoju šuma na koje se obavezao, a nijedne godine nije koristio nedrvne proizvode iz šume.

Dragan Brković
Dragan Brković(Foto: Luka Zeković)

U izvještaju o relizaciji koncesionih ugovora u drugom kvartalu ove godine Uprave za šume navedeno je da “Vektra Jakić” po rješenjima o zaduženju za 2016. i 2017. godinu i dospjelim ratama po osnovu reprograma poreskog duga duguje 3,92 miliona eura.

Ranije je Poreska uprava raskinula “Vektri Jakić” ugovor o reprogramu poreskih potraživanja, čime je za naplatu dospio cjelokupni dug po osnovu koncesione naknade u iznosu od 6,39 miliona eura.

Proizvodnja u Jakićevim pogonima prekinuta je krajem prošle godine, a radnici, osim nekolicine, upućeni su na prinudne odmore.

Zaposlenima u pogonima pilane, peletare, održavanja i drugim pogonima Brković duguje 15 zarada. Nedavno je isplatio 11 plata zaposlenima u pogonu Betonjerka I Asfaltna baza.

U julu 2006. podgorička firma “Vektra” kupila je za 1,6 miliona eura cjelokupnu imovinu korporacije “Jakić” i ponudila investicije od šest miliona eura kao i zapošljavanje 320 radnika. Kao uslov za kupovinu “Jakića”, vlasnik podgoričke “Vektre” Dragan Brković je od države tražio da mu ustupi koncesije na korišćenje pljevaljskih šuma na period od 30 godina.

Njegov zahtjev je prihvaćen, pa su “Vektri Jakić” dodjeljene šume na korišćenje u 13 gazdinskih jedinica na teritoriji Pljevalja na period od 30 godina, počev od 1. januara 2007.

Po osnovu koncesione naknade, Uprava za šume godišnje je trebalo od Brkovića da prihoduje 1,6 miliona eura. Konkursom je predviđena godišnja sječa 103.531 metra kubnog četinara i 36.189 metara kubnih lišćara. Visina koncesione naknade koja je jedinstvena za svih 13 gazdinskih jedinica za četinare iznosi 13,5, a za lišćare šest eura.

Bonus video: