Virus gasi tržište nekretnina

Bilo je poziva građana koji su željeli da sa porodicom pobjegnu iz grada na periferiju ili selo, da iznajme tamo kuću, saopštili su iz agencije As
3998 pregleda 0 komentar(a)
Ulica Slobode nije više atraktivna za zakupce, Foto: Vesko Belojević
Ulica Slobode nije više atraktivna za zakupce, Foto: Vesko Belojević

Tržište nekretnina u Podgorici u posljednjih deset dana bukvalno je zamrlo, zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

To su “Vijestima” potvrdili iz podgoričkih agencija za nekretnine, ističući da zbog mjera Vlade ne rade deset dana, ali i da je bilo poziva građana, koji su bili zainteresovani da iznajme kuću sa dvorištem na periferiji grada.

“Bilo je poziva građana, koji su željeli da sa porodicom pobjegnu iz grada na periferiji ili selo, da iznajme tamo kuću”, saopšteno je “Vijestima” iz As nekretnina.

Građevinari, kako su pojasnili, interesovali su se za smještaj za radnike.

“Pretpostavljamo da im je praktičnije da zakupe smještaj za radnike, nego da im organizuju prevoz sa primorja do Podgorice. Ali, to su sve pozivi bili zbog aktuelnog stanja, inače je potražnja i ponuda nikakva”, istakli su iz As nekretnina.

Kazali su da nijesu do sada imali otkazivanja zakupa.

Iz Inekretnina “Vijestima” je takođe saopšteno da je posao u zapećku zbog koronavirusa, odnosno zbog poštovanja Vladinih mjera.

“Poziva i potražnje nemamo”, pojasnili su iz te agencije.

Glavni grad će zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom osloboditi zakupce poslovnih prostora obaveze plaćanja na tri mjeseca. To su “Vijestima” saopštili iz Glavnog grada, navodeći da je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice tu odluku donijela u skladu sa mjerama Vlade od 19. marta.

“Oslobađaju se plaćanja zakupnine na tri mjeseca zakupci, koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora, koji su u vlasništvu Glavnog grada”, naveli su iz Glavnog grada.

Pojasnili su da odluka ne važi za zakupce, koji mogu redovno obavljati djelatnost.

“Od 240 poslovnih prostora, koliko je u vlasništvu Glavnog grada, na 26. mart je izdato 205. Nije izdato 35 poslovnih prostora”.

Dodali su da je od izdavanja poslovnih prostora u ovoj godini planirano da prihoduju 1.050.000 eura.

Iz Inekretnina su istakli da je interesovanje za poslovne prostore u Ulici slobode i okolini slabo godinu dana, odnosno da odavno nisu imali zainteresovanih da tamo uzmu u zakup nekretninu. Kako su pojasnili, atraktivne lokacije su u dijelu grada preko Morače, City kvartu.

“Za poslovni prostor u City kvartu treba izdvojiti u prosjeku deset eura po metru kvadratnom. Dok bi vlasnici u starom centru grada, odnosno Ulici slobode vjerovatno pristali na nižu zakupninu od ove u City kvartu”.

Glavni grad godinama ima problem da nađe zakupce poslovnih prostora, a da bi sačuvali postojeće, Skupština Podgorice, na

predlog Agencije za izgradnju i razvoj, je 2012. donijela odluku o umanjenju zakupa. Ta odluka je za 2013. ukinuta, međutim ponovo je donijeta 2014. i produžavana za svaku narednu, a važi i za ovu godinu.

Poslovni prostori u centru Podgorice, odnosno u Ulici slobode, Njegoševoj i Hercegovačkoj, su prije nekoliko godina izdavani po “paprenim” cijenama, čak i za deset hiljada eura mjesečno.

U podgoričkim agencijama za nekretnine smatraju da je iznos koji se nekada plaćao za lokale u Ulici slobode bio previsok, a što je rezultat poremećenog tržišta.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je u obrazloženju zahtjeva za umanjenje zakupnine navela da u gradu posljednjih godina ima mnogo slobodnih poslovnih prostora, a što se naročito odnosi na centar, gdje je ponuda mnogo veća od tražnje. Prema ranijim podacima, Agencija je na kraju 2018. godine održavala i koristila 237 poslovnih prostora.

Od toga broja, kako su saopštili “Vijestima”, na dan 30. 11. 2018. izdato je bilo u zakup 207 poslovnih prostora.

Prema podacima Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice za 2015. godinu, u Ulici slobode su tada imali 19 izdatih poslovnih prostora, Novaka Miloševa - 11, a u Hercegovačkoj jedan.

Na osnovu zaključenih ugovora, 2014. kada je odluka o umanjenju ukinuta, Agencija je naplatila 976.722 eura od zakupaca.

Tada su prema izvještaju najviše prihoda “ubrali” od zakupaca kojima izdaju prostore u Ulici slobode.

Infobox (Boks): Poslovni prostori dobro idu na Starom aerodromu, stanovi kod Delte

Iz Inekretnina su istakli da je veliko interesovanje, prije pojave koronavirusa, za poslovne prostore za trgovine, kafiće i za potrebe drugih uslužnih djelatnosti na Starom aerodromu.

“Taj dio grada se razvio, ima infrastrukturu, veliki broj ljudi se doselio”,

naveli su iz te agencije.

Iz As nekretnina su istakli je za izdavanje i kupovinu stanova najveća potražnja za City kvartom, oko Tehničkih fakulteta.

“Za Ulicom slobode, Njegoševom i Hercegovačkom posljednjih četiri, pet godina je baš slabo interesovanje. Mada, posljednjih pola godine, imamo slučajeva da su se građani Podgorice pokajali zbog trgovine stana u City kvartu i onda žele da se vrate u taj stari centar grada”.

Građane Crne Gore sa sjevera i primorja, kazali su, interesuje samo City kvart i Delta. “Ništa ih drugo ne interesuje. Odmah pitaju koliko je to udaljeno od Delte, jer tamo završavaju sve obaveze, drugi djelovi grada za njih ne postoje”.

Bonus video: