Vjetroelektrana Možura puštena u rad

Ceremoniji su prisustvovali premijeri Crne Gore i Malte Duško Marković i Džozef Muskat
8731 pregleda 6 komentar(a)
Ministarka Sekulić na ceremoniji otvaranja, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Ministarka Sekulić na ceremoniji otvaranja, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.11.2019. 17:58h

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici pustili su popodne u rad Vjetroelektranu Možura snage 46 MW i vrijednosti 90 miliona eura i ocijenili da ovaj čin predstavlja dokaz dobre saradnje dviju država i nagovještava još tješnju saradnju.

„Činjenica da je, većinski državna energetska kompanija, iz zemlje članice evropske unije, prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destonaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprinijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava” – rekla je ministarka Sekulić na svečanosti.

Vjetroelektrane Možura
Vjetroelektrane Možura(Foto: Saša Matić)

Njen malteški kolega je rekao da je njegova Vlada prije pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocijenio da je prvi uspješan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primjer za druge članice EU.

„Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vjetrogeneratora bili su brojni, ali uspjeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspješne“, rekao je ministar Mici.

Sa obilaska
Sa obilaska(Foto: Saša Matić)

Oboje ministara istakli su poseban značaj činjenice da je riječ o zelenoj odnosno tzv. čistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Možura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji.

„U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrdjuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovlji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vjetroelektrana Možura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopšte, posebno je važno da je, poslije višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku završen uključenjem malteške Enemalte“, rekla je ministarka ekonomije Crne Gore. Ministarka Sekulić je poželjela investitorima uspješan rad i dobar vjetar.

„I molim vas da nam dobro čuvate i održavate ove 23 vjetroelektrane, koje ćete po isteku perioda zakupa predati u trajno vlasništvo crnogorskom narodu“, rekla je ministarka Dragica Sekulić.

"Tokom sadržajnih razgovora, pored pomenutog uspješnog projekta u oblasti energetike, zajednički smo prepoznali i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima", kazao je Marković na konferenciji za novinare sa Muskatom.

Duško Marković, Džozef Muskat
Marković i Muskat(Foto: Vlada Crne Gore)

Premijer Malte je izjavio da su među različitim opcijama odabrali da investiraju u Crnu Goru "kao bezbjednog i pouzdanog partnera" i izrazio želju da ovo bude samo prvi u nizu zajedničkih projekata.

Iz Vlade je saopšteno da će druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.

Bonus video: