Vlada nije pitala Evropsku komisiju za mišljenje

"Pozvali smo crnogorske vlasti da nas konsultuju o nacrtu zakona i podijele sa nama mišljenje institucije odgovorne za državnu pomoć, prije usvajanja zakona u Skupštini" poručuju iz Brisela
9706 pregleda 10 komentar(a)
Sa sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Pravilno rješavanje slučaja Montengro Airlinesa (MA) je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o poglavlju 8 - konkurencija.

To je zvanično rečeno "Vijestima" iz Evropske komsije

Vlada je preksinoć usvojila predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Airlines (MA) i poslala ga u skupštinsku proceduru, a da prethodno nije dobila saglasnost da je on u skladu sa pravilima Evropske unije o kontroli državne pomoći.

"Primili smo k znanju da je Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica. Agencija za zaštitu konkurencije, kao institucija odgovorna za pitanja državne pomoći, nadležna je za davanje mišljenja o nacrtu zakona.Pozvali smo crnogorske vlasti da nas konsultuju o nacrtu zakona i podijele sa nama mišljenje institucije odgovorne za državnu pomoć, prije usvajanja zakona u Skupštini" kazali su u EK.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović je u julu ove godine kazao da AZK i ministarstva finansija i saobraćaja u saradnji sa Evropskom komisijom traže rješenje za probleme u MA i da se taj posao, kako je dogovoreno sa EK, mora završiti do kraja ove godine.Vlada planira da u narednih šest godina u spašavanje nacionalnog avio prevoznika uloži 155 miliona eura. "Predloženim zakonom, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj. U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova", saopšteno je iz Vlade nakon usvajanja predloga zakona.

Bonus video: