Za izradu programa ekonomskog državljanstva prijavila se dva međunarodna konzorcijuma

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra...
78 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 19:28h

Na konkurs za izradu i sprovođenje posebnog programa ulaganja, na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo (ekonomsko državljanstvo) ponude su dostavila dva konzorcijuma.

Prvi konzorcijum čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. Drugi prijavljeni je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa.

Oba konzorcijuma posjeduju kancelarije širom svijeta, a Arton ima kancelariju i u Crnoj Gori.

“Na sjednici Komisije za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom da su ponude dostavljene blagovremeno u skladu sa rokovima naznačenim u tenderskoj dokumentaciji”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ministarstvo je međunarodni javni poziv raspisalo 28. novembra prošle godine. Rok za otkup tenderske dokumentacije istekao je 16. februara, a rok za dostavljanje ponuda juče.

“Komisija će u narednom periodu utvrditi formalnu ispravnost i izvršiti ocjenu ispravnih ponuda, u skladu sa pravilima tendera”, rekli su iz Ministarstva.

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

U javnom pozivu je objašnjeno da Program podrazumijeva ulaganja u privrednu djelatnost kojim će se doprinijeti ekonomskom razvoju države, ulaganje u nekretnine ili uplatu novca na posebni račun državnog budžeta.

Program obuhvata upravljanje, način i uslove za izbor investitora i primjenu programa, analizu i procjenu finansijskih efekata, izradu i implementaciju marketing i komunikacione strategije, kao i druge aktivnosti određene projektnim zadatkom. Komisija će najkasnije 15 dana od otvaranja ponuda napraviti rang-listu ponuđača.

Na osnovu utvrđene rang liste ponuđača i izvještaja Komisije o sprovedenom postupku izbora ponuđača, Vlada će donijeti odluku o izboru ponuđača i ovlastiti Komisiju da počne pregovore sa izabranim ponuđačem.

Ugovor sa izabranim ponuđačem biće potpisan na 36 mjeseci, uz reviziju ugovora sa aspekta postignutih rezultata svakih 12 mjeseci i mogućnost produženja za najviše 36 mjeseci pod uslovima definisanim ugovorom.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši čak i kontroverznim ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fodova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen zbog korupcije.

Pasoš ima i nasljednik poznate bankarske dinastije i jedan od finansijera projekta Porto Montenegro u Tivtu Natanijel Džejms Rotšild.

Bonus video: