Zeković pisao Košuti: Zaštitite prava radnika

Potpredsjednik SDP-a uputio inicijativu direktoru Uprave za inspekcijski nadzor u susret početka primjene člana zakona kojim se propisuje zabrana rada za trgovine nedjeljom
931 pregleda 3 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković, uputio je inicijativu Upravi za inspekcijski nadzor za obavljanje inspekcija u cilju provjere poštovanja odredbi zakona o radu i o unutrašnjoj trgovini.

Zeković je uputio inicijativu direktoru Uprave, Aliji Košuti, u susret početka primjene člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se propisuje zabrana rada za trgovine nedjeljom, a prva neradna je 20. oktobra.

„Podsjećam vas na dugogodišnji neadekvatan rad državnih organa u ovoj oblasti koji je za posljedicu imao kršenje prava radnika, koji su nezakonito obavezivani na rad u praznične dane“, naveo je Zeković u incijativi.

SDP je, kako je kazao, još 2013. godine uspio da izbori izmjenu zakonskih propisa kako bi se stalo na kraj kršenju prava radnika, ali Ministarstvo ekonomije godinama odbija donošenje podzakonskih akata, iako to zakon izričito propisuje.

„Takvo ponašanje Ministarstva, ali i inspekcije rada, nije promijenilo mišljenje Ombudsmana koji je utvrdio da pojedina preduzeća, koja ne ispunjavaju zakonske obaveze državnih organa, samovlasno organizuju rad u praznične dane, iako njihova priroda djelatnosti ili tehnologija rada ne zahtijevaju neprekidan rad, nezakonito obavezujući svoje zaposlene da rade u te dane kršeći njihova prava“, rekao je Zeković.

On je pozvao Košutu da, u skladu sa načelima preventivnosti i zaštite javnog interesa koje propisuje Zakon o inspekcijskom nadzoru, Uprava obavi nadzor nad primjenom tih propisa, kako se praksa nesprovođenja zakona i kršenja prava radnika ne bi nastavila i nakon posljednjih zakonskih izmjena.

“Ne samo člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, već i odredbi Zakona o radu, posebno članova 49, 55 i 56 koji definišu prekovremeni i noćni rad i preraspodjelu radnog vremena, kao i da li ima zaposlenih čiji fond radnih sati duži od 50 sati sedmično”, kazao je Zeković.

On je podsjetio da Ustav propisuje da je Crna Gora država socijalne pravde i da zaposleni imaju pravo na ograničeno radno vrijeme i plaćeni odmor.

“Pri ovakvom radu državnih organa ugrožavaju se ustavni principi na kojima počiva Crna Gora i krše prava desetina hiljada njenih građana”, ocijenio je Zeković.

On je dodao da je uvjeren da će Uprava postupiti po inicijativi i doprinijeti sprovođenju zakonskih propisa, kao i da će javnost i SDP obavijestiti o rezultatima rada.

Bonus video: