Zeković: Razočarana gotovo polovina zaposlenih koji primaju platu manju od 250 eura

"Ono što su uradile sve vlade u regionu, crnogorska nije, pa je Crna Gora danas regionalni lider u dvije neslavne kategorije. Imamo najmanju minimalnu zaradu i najveće poresko opterećenje poslodavaca”
3089 pregleda 5 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić

Odbijanje Socijalnog savjeta da se poveća minimalna zarada dovela je do razočaranja gotovo polovine zaposlenih u Crnoj Gori, odnosno 77,5 hiljada građana koji primaju platu manju od predloženih 250 eura, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković.

"Zbog nesposobnosti Vlade, građani Crne Gore imaju ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok su naši poslodavci najoporezovaniji u regionu. U čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima”, pitao je Zeković, koji je do skoro bio član Socijalnog savjeta.

On je rekao da Vlada, i poslije dvije godine od formalne inicijative, odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje, da poveća minimalnu zaradu sa 193 na 250 eura i uvede startni neoporezivi iznos zarada, što je opravdani zahtjev poslodavaca koji postoji u zemljama regiona.

"Ono što su uradile sve vlade u regionu, crnogorska nije, pa je Crna Gora danas regionalni lider u dvije neslavne kategorije. Imamo najmanju minimalnu zaradu i najveće poresko opterećenje poslodavaca”, naveo je Zeković u saopštenju.

Prema njegovim riječima, minimalna zarada je danas ubjedljivo najmanja u regionu, toliko niska da bi čak i sa povećanjem na 250 bili iza Hrvatske, Srbije i na nivou Kosova.

“Tako da je jasno koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, imaju visoke akcize na gorivo, kao i povećanu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV)”, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, politika u kojoj Vlada sve više uzima od svojih građana, a plate i penzije stagniraju, mora nužno dovesti do ogromnog nezadovoljstva građana kojima je preko glave priče o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) dok njihov standard i po vladinim podacima pada iz godine u godinu.

“U vrijeme dok svaka mjera Vlade ide na štetu građana, izvršna vlast dopušta ogroman poreski dug sebi bliskim tajkunima koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre”, rekao je Zeković.

SDP će, zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti da se snažno zalaže za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela plate.

“Sigurni smo da samo snažan pritisak svih zainteresovanih mora dovesti do usvajanja ovih odluka”, zaključio je Zeković.

Bonus video: