Granična policija dobila donaciju od policije Njemačke

Ukupna vrijednost opreme koju je Savezna policija SR Njemačke u više navrata donirala Sektoru granične policije Uprave policije MUP-a Crne Gore od početka ove godine je 543.800 eura
344 pregleda 0 komentar(a)
donacija granična policija, Foto: Uprava policije
donacija granična policija, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 31.10.2018. 08:29h

Crnogorska policija dobila je od kolega iz Njemačke donaciju vrijednu oko 344.000 eura.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, a u pitanju je najsavremenija oprema koju će za poslove graničnih provjera i nadzora zelene granice koristiti službenici Sektora granične policije.

Protokol o primopredaji donirane opreme potpisali su pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije Vesko Damjanović i oficir za vezu Savezne policije Njemačke Oliver Has.

Damjanović je kazao da je i ova donacija potvrda da granična policija Crne Gore ima izuzetnu saradnju sa policijom Njemačke, ne samo u dijelu koji se tiče podrške u dostizanju standarda u tehničko – materijalnoj opremljenosti već i u u dijelu koji se odnosi na razmjenu informacija i obuke koje SR Njemačka obezbjeđuje službenicima Sektora granične policije.

On je istakao da vjeruje će ova donacija značajno doprinijeti bržoj i efikasnoj graničnoj kontroli.

Has je istakao da su crnogorska i njemačka policija imaju partnerski odnos.

Iz Uprave policije je saopšteno da će biti obezbijeđene i obuke za službenike crnogorske granične policije koji će koristiti opremu.

Opremu koja je donirana danas, a koju koriste i policije zemalja Evropske unije, čine 60 graničnih štambilja, 56 specijalnih lupa za otkrivanje falsifikovanih putnih isprava, tri termovizijske kamere za detekciju kretanja lica i vozila na većoj udaljenosti, 10 mobilnih čitača dokumenta koji očitavaju dokumenta prilikom provjera putnih isprava u autobusima, šest videoskopa za pregled i pretres svih skrivenih bunkera u vozilima i četiri uređaja za drugu liniju graničnih provjera.

Ukupna vrijednost donirane opreme je 343.800,40 eura.

Ukupna vrijednost opreme koju je Savezna policija SR Njemačke u više navrata donirala Sektoru granične policije Uprave policije MUP-a Crne Gore od početka ove godine je 543.800 eura, dok će vrijednost donirane opreme od strane kolega iz Njemačke, sa realizacijom još jedne donacije koja je planirana do kraja ove godine, na kraju 2018. godine za ovu godinu iznositi preko 920.000 eura.

Bonus video: