U Belgiji održan godišnji skup velikih naučnika

Skup velikih naučnika malo je poznat široj javnosti zbog apstraktnih tema, a ovogodišnja je bila iz oblasti kvatne fizike, o teoriji struna
649 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Solvayinstitutes.be
Ilustracija, Foto: Solvayinstitutes.be

U Palati primijenjenih umjetnosti (BOZAR) nedavno je održan godišnji skup velikih naučnika poznat kao Savjet Solve (Conseil de Solvay), malo poznat široj javnosti zbog apstraktnih tema, a ovogodišnja je bila iz oblasti kvantne fizike, o teoriji struna, prenio je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Ove godine su na skupu bili prestižna imena nauke, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku (2004) Dejvid Gros, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju (2002) Kurt Vitrih, bivši član žirija Nobela za fiziku Lars Brink i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku (2013) Fransoa Angler.

Prvi Savjet Solve održan je 1911. u hotelu Metropol u Belgiji na incijativu hemičara, industrijalca i mecene Ernesta Solvea. Tada su na skupu bili naučni velikani tog vremena - Marija Kiri, Anri Poenkare, Ernest Raderford, Maks Plank i slavni Albert Ajnštajn. Tadašnja tema je bila teorija protoka čestica i kvanta.

Drugi sastanak je bio 1913. godine u Institutu za fiziku koji je osnovao Solve godinu dana ranije. Međutim zbog rata sastanci su se prorijedili.

Od 1921. do 1924. na skupove nisu bili pozvani Njemci, čak ni Ajnštajn koji je poznat po svom pacifizmu.

Ajnštajn se vraća na sastanke od 1927. do 1930. godine. On tada kritkuje kolege navodeći da ne može da prizna da "Bog slaže kockice".

Poznati fizičar je tada kolege naučnike naveo na još dublja razmišljanja, što je ojačalo kvantnu teoriju.

Sastanci se od Drugog svjetskog rata održavaju u ciklusima. Jedne godine je Savjet fiizike, naredna godina je pauza, a treće godine je Savjet hemije.

Bonus video: