Zašto kugla u Hristovoj ruci na slici Leonarda da Vinčija nema odraz?

Postoji mogućnost da su naučnici došli do rješenja misterije o slici “Spasitelj svijeta” iz oko 1500. godine
7279 pregleda 0 komentar(a)
Spasitelj svijeta, Foto: Fine Art
Spasitelj svijeta, Foto: Fine Art

Naučnici su možda riješili jednu od najvećih misterija u vezi sa slikanjem Leonarda da Vinčija, prenosi “Science Alert”.

Naime, postoji mogućnost da su došli do rješenja misterije zašto staklena kugla na slici “Spasitelj svijeta” (iz oko 1500. godine) ne pokazuje znakove refleksije svjetlosti kao što bi se očekivalo.

Prema računarskim modelima koje vodi tim sa kalifornijskog Univerziteta u Irvinu, odgovor glasi da Isus na slici drži šuplju, a ne čvrstu kuglu i to se potpuno uklapa u ono što je Da Vinči prikazao. Ovu teoriju o šupljoj kugli saopštavali su i ranije istoričari umjetnosti, pored drugih hipoteza koje uključuju i kameni kristal. Međutim, sada je napredni trodimenzionalni, 3D prikaz pokazao da je Da Vinči tačno predstavio šuplji stakleni predmet. “Naši eksperimenti pokazuju da je ovakvo prikazivanje moguće pomoću svjetlosti i naučnih saznanja koja su Leonardu da Vinčiju bila na raspolaganju 1500. godine”, navode istraživači u svom radu.

Dodaje se i da “Hristove haljine prikazane iza kugle na ovoj slici nisu iskrivljene, niti uveličane, dok su na površini nacrtane tri bijele tačke. Neki istoričari sugerišu i to da je Da Vinči namjerno slikao kuglu na nadrealan način. Međutim, koristeći tehniku računarske grafike poznatu kao obrnuto prikazivanje, pri čemu se trodimenzionalni detalji ekstrapoliraju iz dvodimenzionalne slike”, pa su tako naučnici, vjerovatno, uspjeli da rekonstruišu ono što je Da Vinči naslikao stotinama godina ranije.

Na osnovu proračuna ekipe koja je radila na ovom saznanju, kugla je imala prečnik od 6.8 centimetara i bila je 25 centimetara ispred predmeta slike. Analizom se sugeriše i da staklo na kugli nije moglo biti deblje od 1.3 milimetara.

Prema računarskim modelima, sjenke na slici upućuju na postojanje snažnog izvora svjetlosti, kao i opšte difuzne svjetlosti. Istraživanje tek treba da bude odobreno, ali računarska analiza u potpunosti odgovara onome što je prikazano na platnu.

Na osnovu izgleda nabora Hristove haljine koji se vide iza kugle, čini se da je Da Vinči imao dobro znanje o tome kako rade staklene kugle i da je zaista znao da proučava optiku. Većina nabora, naime, nije iskrivljena, ali se razlikuje od onih koji se ne vide kroz kuglu.

Slika, koja je 2017. godine prodata za 450 miliona dolara, što je čini najskupljom na svijetu, i dalje je okružena mnogim kontraverzama. Jedna od najvećih misterija u vezi sa ovom slikom svakako je tvrdnja nekolicine naučnika da je Da Vinči izradio samo određene djelove slike ili, čak, da on uopšte i nije uključen u njenu izradu.

To što je staklena kugla prikazana tačno, ide u prilog tvrdnjama da je Da Vinči svoje znanje iz optike i svjetla samo iskoristio kako bi stvorio istinsku predstavu onoga što je slikao.

Bonus video: