Abazović: URA neće podržati proteste DF-a

Ako bi se stvorili uslovi za fer i dekomokratske izbore, što je prema ocjeni predsjednika GP URA malo vjerovatno, ta partija je za samostalan nastup
9350 pregleda 56 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Građanski pokret URA neće podržati najavljene proteste Demokratskog fronta (DF), kazao za Radio Crne Gore (RCG) lider te partije, Dritan Abazović.

Abazović je, kako prenosi portal RTCG, još jednom pozvao opozicionare na aktivan bojkot Skupštine, ali i bojkot parlamentarnih izbora na jesen naredne godine. Ako bi se, ipak, stvorili uslovi za fer i dekomokratske izbore, što je prema ocjeni predsjednika GP URA malo vjerovatno, ta partija je za samostalan nastup.

Ne postoji politička volja za dogovor o tehničkoj vladi, DPS neće pristati na uslove koje postavlja opozicija i stoga oni koji pregovaraju treba hitno da izađu iz Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, jasan je Abazović.

"Mi treba da kažemo: ukoliko ne želite ovo da prihvatate, nema više razgovora. Mi u Građanskom pokretu URA ne vidimo nikakve fekte, vidimo samo rijaliti", rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, alternativa je aktivan bojkot, priprema uslova za proteste, ali stvaranje situacije u kojoj će DPS učestvovati sam na izborima. To će, kako ocjenjuje, značiti delegitimisanje sistema.

Bez obzira na činjeniocu što protesti pokreta "Odupri se" nijesu imali značajnije efekte, Abazović vjeruje da su građani prvi put poslali jasnu poruku da je neophodna smjena Vlasti i da su se građani prvi put jedinstveni ustali protiv konkretnog slučaja.

Na pitanje RCG, da li su takozvani opozicioni "karavani podrške" organizovani uoči protesta uticali na to da je sve manje ljudi na protestima, Abazović uvjerava da bilo kakava opoziciona podrška te vrste nije bila potrebna i da se trebalo koncentrisati na proteste koji su subotom uveče organizovani u Podgorici, prenosi portal RTCG.

"Sve drugo značilo je dodatnu konfuziju", kaže Abazović.

On je istakao da Građanski pokret URA neće podržati proteste koje najavljuje DF.

"Bilo što što je u organizaciji DF-a mi nećemo podržati. Ako bude neka zajednička akcija opozicije otvoreni smo za razgovor. Hipotetički, ako bi izbori bili organizovani po fer i demokratskim pravilima, koji bi bili podržani od cijele opozicije, URA bi na takve izbore izašla samostalno", dodao je Abazović.

Iako cijela opozicija želi smjenu vlasti, u ovom trenutku ne postoji unutaropozicioni dogovor oko načna na koji se taj cilj može ostvariti, zaključio je u razgovoru za RCG lider Građanskog pokreta URA.

Bonus video: