Ako su izbori mjerilo demokratije, nepovratno tonemo

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio senatoru Lindzi Grejemu da ne očekuje demokratsko čudo dogodine
3039 pregleda 10 komentar(a)
Glasanje (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Glasanje (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2019. 16:46h

Crna Gora je još polukonsolidovana demokratija zbog načina na koji vlada DPS, ali i zbog načina na koji je ta partija izabrana, zato su i izbori test za njih da pokažu da li su spremni da otklone nedemokratske prakse i prestanu da fingiraju reforme, ocijenila je direktorka Politikon mreže Jovana Marović.

Iz opozicije su poručili da Crna Gora nepovratno tone, ako su izbori mjerilo demokratije.

Američki senator Lindzi Grejem, koji je sa grupom kolega nedavno posjetio Crnu Goru, poručio je da će naredne parlamentarne izbore posmatrati čitav svijet i da će oni biti veliki test.

“Parlamentarni izbori 2020. biće naredni veliki test za Crnu Goru i ukoliko budu dobri to će biti signal za SAD i EU da je Crna Gora dobra i čvrsto uspostavljena demokratija”.

Upitana zašto su svaki izbori u Crnoj Gori svojevrsni test demokratije i da li to koliko smo demokratska zemlja treba da pokazujemo samo na izborima, Marovićeva odgovara da izbori mogu biti održani u fer i demokratskoj atmosferi samo ukoliko sve zainteresovane strane procijene da su stvoreni uslovi za tako nešto:

“Podsjetiću da do sada nisu održani izbori koji su bili oslobođeni sumnje u regularnost, makar po ocjenama opozicije, ali isto tako i sa drugih adresa, poput OEBS-a, EU i SAD, spočitavano je da postoje manjkavosti u izbornom zakonodavstvu, a posebno u njegovoj primjeni zbog politizovanih institucija. Crna Gora je još polukonsolidovana demokratija zbog načina na koji vlada DPS, ali i zbog načina na koji je ova partija izabrana. Zbog toga su i izbori test za vladajuću partiju da pokaže da li je spremna da otkloni nedemokratske prakse, te prestane da fingira reforme”.

Ona je ocijenila da je moguće govoriti o ispunjavanju elementarnih preduslova za funkcionisanje demokratske države tek kada neregularnosti ne budu ugrožavale izborni rezultat.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović smatra da je na svakim izborima sve gore:

“Ako su oni mjerilo, Crna Gora onda nepovratno dublje tone u nedemokratiju. Ako gospodin Grejem očekuje demokratsko čudo iduće godine, već sada može biti siguran da neće biti ništa od toga”.

Danilović dodaje da neće biti demokratskih izbora bez slobodnog društva i demokratskih pravila koja važe i između izbornih procesa:

“Amerikanci, kada žele i kada je to interes, najprije to razumiju. I prošli izborni dan u Americi nije bio sporan, ali posljedice onakvog izbornog procesa koji kod njih uključujući unutarstranačke izbore, traje i po skoro dvije godine, i još je sporan. Isljeđuju ga tužioci, saslušavaju se akteri u Kongresu, trpe međunarodni odnosi... Dakle, kod nas je sporno sve, ali naši spoljni partneri žmure i na afere i na despotizam vladajuće većine. Žmure i prećutkuju iz svojih državnih interesa”.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović ocijenio je da je smjena vlasti test za demokratiju jer je Crna Gora zemlja u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima.

On kaže da je smjenjivost vlasti demokratski princip koji, kako navodi, nikada nije realizovan, ne zato što vladajući režim ima podršku građana, već zato što je održava manipulacijama i zloupotrebama:

“Aktuelna vlast nikada nije uspostavljena voljom građana, već njenim prekrajanjem u kontinuitetu tri decenije. Zato je Crna Gora uvijek padala na testu demokratije, jer su svi ispiti bili namješteni i zloupotrebljeni. U Crnoj Gori nisu održani nijedni izbori u kojima nisu činjenično evidentirane drastične zloupotrebe”.

Šaranović poručuje i da sve nedemokratsko proizlazi iz nedemokratski uspostavljene vlasti:

“Kada je vlast spremna da poništi ili prekroji volju građana, onda je u svom djelovanju spremna na sve, što se na primjeru Crne Gore ispostavilo kao tačno”.

Šaranović je ocijenio da se iz nedemokratski postavljenih temelja rađa korupcija, kriminal i zarobljene institucije. U zemljama u kojima vlast nikada nije smijenjena na izborima, tvrdi on, ne možemo govoriti o demokratiji.

“Jer ona pada na prvom ispitu, na izborima. Ako izborni proces nije demokratski, kako vlast koja pobijedi na tim izborima može uspostavljati, njegovati i unapređivati demokratiju, jačati nezavisnost institucija, boriti se protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

“Podmićeni stanovima ne mogu biti pokazatelj poštenog biranja”

Danilović kaže da izborni dan, sam po sebi, nije dan slobode i demokratije:

“To je samo dan u kojem se saberu rezultati jednog procesa. U najsurovijim diktaturama dan izbora biva lepršavi praznik, vašar diktature zaodjednut u najljepše boje”.

Dan izbora, poručuje on, može s toga biti i ogromno kolektivno ogledalo jednog društva u kojemu se sami sebi plazimo, plačemo ili gorko smijemo:

“Danas imamo garancije, na fenomenološkom nivou, da bi takav mogao biti i izborni proces 2020. Pojedine sudije, tužioci, šefovi agencija, čuvari slobode i Ustava, podmićeni stanovima i stambenim kreditima, i privilegovane strukture kadrovika koje sprovode zakone i pravila, ne mogu biti pokazatelj poštenog biranja”.

Danilović kaže da “DPS već sada radi ‘siguran glas’, ali ne kao u Americi, nego koristeći slabosti, pojedinaca, cijelih porodica i varoši”.

“Ucjenjuje se pomoćima, posredovanjem u ostvarivanju privilegija, udaranjem štrikova, zapošljavanjem, otpuštanjem, prekršajnim i krivičnim prijavama, istragama, presudama. Grejem, tako ne mora brinuti, sve će biti isto, samo tada njega ovdje neće biti. Pristanemo li na sve to, ne izborimo.li se kao opozicija za prelaznu/tehnicku vladu, i ne zaslužujemo bolje”.

Bonus video: