Ako Tramp napusti NATO, mogući sukobi na Balkanu

Scenario koji se koristi u analizi podsjeća na aferu “državni udar” zbog koje su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, ruski oficiri Eduard Šišmakov, kao i devet državljana Srbije osuđeni na zatvorske kazne zbog “pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne orgnizacije”
20450 pregleda 78 komentar(a)
Evropa bez zaštite ako SAD napusti NATO: Tramp i Stoltenberg, Foto: Geert Vanden Wijngaert
Evropa bez zaštite ako SAD napusti NATO: Tramp i Stoltenberg, Foto: Geert Vanden Wijngaert

Oružani sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana uslijedili bi nakon eventualne odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da napuste NATO. Sukobi bi bili izazvani u državi članici NATO, a započele bi ih proruske snage nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera.

To se između ostalog navodi u analizi “Evropska bezbjednost u krizi”, koju su radili ekspertska grupa Korber policy games i Međunarodni institut za strategijske studije, u kojoj se razmatra uticaj eventualnog izlaska SAD iz NATO. Korber policy games je grupa eksperata, političara i državnih zvaničnika koji analiziraju razmjere potencijalnih kriza na svjetskom nivou. Odluka najjače članice da napusti NATO, kako se ističe, već u maju 2021. izazvala bi sukob na Balkanu.

“Konflikt izbija u članici NATO-a na Zapadnom Balkanu. Naoružana grupa pomognuta proruskim opozicionim partijama okupira parlament i zahtijeva napuštanje NATO-a i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi a premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva Evropsku uniju (EU) i NATO da intervenišu. Nekoliko desetina oficira ruske obavještajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da bi podržali proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi”, navodi se u analizi.

Scenario koji se koristi u analizi podsjeća na aferu “državni udar” zbog koje su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, ruski oficiri Eduard Šišmakov, kao i devet državljana Srbije osuđeni na zatvorske kazne zbog “pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne orgnizacije”. Obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća Višeg suda Suzana Mugoša je kazala da su svi okrivljeni imali zadatke koji su trebalo da rezultiraju nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori, proglašenje pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO-u. Advokati optuženih negirali su navode Višeg suda i najavili žalbu Apelacionom sudu. U analizi se navodi da bi tenzije u Evropi počele nekoliko mjeseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsjednika SAD. Predsjednički izbori u SAD održaće se u novembru 2020, a Tramp je najavio ulazak u trku za drugi mandat.

Kako se navodi, Tramp bi u februaru 2021. izjavio da je NATO zastario i najavio povlačenje Sjedinjenih Država, koje formalno stupa na snagu godinu kasnije. Američko ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi tu mogućnost kako bi uspustavio sistem “jednake i nedjeljive sigurnosti na kontinentu” i predlaže novi evropski sigurnosni ugovor”, navodi se.

Baltičkim državama prijete projektili: Ruska vojna baza
Baltičkim državama prijete projektili: Ruska vojna baza(Foto: Bai Xueqi)

U analizi se upozorava da bi tri mjeseca nakon odluke SAD o povlačenju na Balkanu izbio sukob, koji bi Rusija iskoristila za kasnije pregovore o formiranju novog sistema sigurnosti. U slučaju sukoba, američki ministar odbrane potvrdio bi da se SAD neće miješati već će se fokusirati na povlačenje trupa iz Evrope.

“Putin upozorava Zapad da se ne miješa i nudi evropskim državama bilateralne ugovori o sigurnosti i reosiguranju sa Rusijom”, piše u analizi.

Pojašnjava se i da bi američke vojne snage nakon novembra 2021. u Evropi bile prisutne samo u vojnim bazama koje su važne za američku odbranu, kao što je baza Ramštajn u Njemačkoj. Evropske članice NATO-a bi, kako se navodi, nakon toga najavljuju samit u Brižu na kome bi razmotrile mogućnost stvaranje Evropske sigurnosti i odbrane.

U grupi Korber policy games tvrde da su analizu radili eksperti SAD, Francuske, Njemačke, Poljske i Velike Britanije. Navodi se i da su analizom htjeli da pokrenu debatu o obavezi Evropljana da pokažu veću odgovornost po pitanju sopstvne bezbjednosti. Analiza je urađena u saradnji sa Međunarodnim institutom za strategijske studije tokom jula.

Evropi prijeti nova “Kubanska raketna kriza”

Nakon najave formiranja Evropske sigurnosti i odbrane, kako se ističe, Putin bi tražio povlačenje NATO trupa iz svih baltičkih država. “Ubrzo nakon toga, Moskva bi kod Kalinjingrada izvršila probno lansiranje projektila kratkog dometa od 500 kilometara. Lideri baltičkih država bi nakon toga tražili od evropskih partnera da u znatnoj mjeri povećaju prisustvo vojnih trupa, obezbijede zaštitu od projektila i povećaju nuklerane kapacitete. U narednim nedjeljama ruski ministar odbrane najavljuje da će krstareće rakete sa dometom od 4.500 kilometara biti postavljene u zapadnoj Rusiji. Ovo je evropska “kubanska raketna kriza” - naslovi su u uticajnim evropskim medijima”, navodi se u analizi.

Kritikovao Alijansu u izbornoj kampanji

Tokom predizborne kampanje 2016. godine Tramp je tvrdio da Americi ne treba članstvo u NATO-u, jer je taj vojni savez zastario. “Da vam kažem, NATO nam ne treba. Sad ima preko 60 godina i u mnogim državama ne bori se protiv terorizma, je li tako? Bavi se Sovjetskim Savezom, koji ne postoji”, govorio je Tramp u vrijeme kampanje, ali je nakon izbora za predsjednika SAD kazao da se ne protivi članstvu, ali da od saveznika očekuje veća izdvajanja. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, Njujork tajms je u februaru objavio da je Tramp rekao saradnicima u nekoliko navrata prošle godine da želi da se Amerika povuče iz NATO.

Bonus video: