ASK pokrenula postupak protiv dvoje odbornika Crnogorske

“U odnosnu na imenovane javne funkcionere je Agencija pokrenula upravne postupke u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti potrebnih da bi se ustanovilo da li su imenovani javni funkcioneri prekršili zakonske odredbe o ograničenjima u vršenju javne funkcije”, potvrdili su “Vijestima” iz Agencije
460 pregleda 2 komentar(a)
Pero Duletić, Foto: Crnogorska
Pero Duletić, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 30.08.2018. 19:20h

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv odbornika Crnogorske u Skupštini opštine Budva Pera Duletića i Anđele Ivanović zbog sumnje da su javni interes podredili privatnom.

“U odnosnu na imenovane javne funkcionere je Agencija pokrenula upravne postupke u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti potrebnih da bi se ustanovilo da li su imenovani javni funkcioneri prekršili zakonske odredbe o ograničenjima u vršenju javne funkcije”, potvrdili su “Vijestima” iz Agencije, dodavši da su postupci protiv dvoje odbornika u toku.

Ivanović je upisana kao osnivač i izvršni direktor kompanije “Smartconsult”, a Duletić je do kraja prošlog mjeseca u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) bio ne samo osnivač, već i ovlašćeni zastupnik u kompaniji “MP-teh”.

Zakon o sprečavanju korupcije precizira da odbornik ne može, između ostaloga, biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik u privrednom društvu. Odbornik mora u roku od 30 dana od dana imenovanja da podnese ostavku na svoje mjesto u privrednom društvu.

S obzirom na to da su na odborničko mjesto stupili sredinom novembra 2016, oni su tu zakonsku obavezu trebalo da ispune do sredine decembra iste godine.

Oni su time kršili Zakon više od godinu i po dana.

Zbog kršenja Zakona zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Inače, promjena vezana za Duletićevu ulogu u kompaniji izvršena je nedjelju dana nakon što su “Vijesti” poslale pitanja Agenciji za sprečavanje korupcije i on se sada pominje samo kao njen osnivač, ali ne i ovlašćeni zastupnik.

Ivanović je jedina vlasnica “Smartconsulta”, a Duletić polovine “MP-teha”, stoji u njihovim imovinskim kartonima. Obje kompanije se inače bave iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima.

Bonus video: