Balkanu potrebne mlade snage, spremne za izazove

Predstavnici nacionalnih skupština iz 20 država Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana učestvuju na Konferenciji mladih parlamentaraca
577 pregleda 2 komentar(a)
Danas u Skupštini, Foto: Igor Šljivančanin
Danas u Skupštini, Foto: Igor Šljivančanin

Evropi i Balkanu potrebne su mlade, energične i progresivne snage, spremne da odgovore izazovima novog vremena, ocijenjeno je na Konferenciji mladih parlamentaraca, koju organizuju Skupština Crne Gore i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike.

Predstavnici nacionalnih skupština iz 20 država Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana učestvuju na Konferenciji mladih parlamentaraca.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić, rekao je da će mladi parlamentarci razgovarati o perspektivama proširenja na Zapadni Balkan nakon izbora za Evropski parlament ove godine, ulozi nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu i obrazovanju kao pokretaču razvoja.

Prema njegovim riječima, Evropi i Balkanu potrebne su mlade, progresivne snage, spremne da odgovore izazovima novog vremena.

"Danas smo tu, da vama, kolegama parlamentarcima iz EU, koji kreirate i utičete na politike vaših država, jasno saopštimo da mi, koji živimo u Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana pripadamo Evropi. Naš ideal je budućnost zajedno sa vama u ujedinjenoj EU", rekao je Nikolić.

On je pozvao kolege parlamentarce da politika proširenja bude visoko na agendi njihovih nacionalnih parlamenata.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, rekao je da Crna Gora, iako uskoro proslavlja samo 13 godina od obnove nezavisnosti, sa pravom može govoriti o svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji.

"Posebno se ponosimo što smo 2006. godine nezavisnost mirno povratili, uz poštovanje najstrožih kriterijuma. To je samo mali dio našeg doprinosa evropskim civilizacijskim vrijednostima. Ukratko, znamo ko smo, koliko vrijedimo i čemu težimo", naveo je Brajović.

Crna Gora je, kako je kazao, najagilniji promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU.

"Mi smo evropska država koja nastoji da bilježi evropske vrijednosti. U svim prilikama potvrđujemo da smo pouzdan i kredibilan partner. Regionalna saradnja i dobrosusjedska politika stubovi su naše vanjske politike", poručio je Brajović.

On je najavio da Crnu Goru u narednom periodu očekuje efikasnija primjena zakona, dalje usvajanje pravne tekovine, jačanje vladavine prava i postizanje novih rezultata na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Čvrsto vjerujemo da je za uspjeh evropskog procesa, pored usvajanja evropskih standarda, od posebnog značaja izgradnja partnerskog odnosa, kako na unutrašnjem planu, tako i sa evropskim institucijama", rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, namjera je da se formiranjem mreže mladih parlementaraca učini korak ka boljem međusobnom razumijevanju i jačanju povjerenja.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, rekao je da je prošli mjesec bio veoma važan kada je perspektiva proširenja EU u pitanju.

"Usvojena je nova Strategija za proširenje, koja je i navela 2025. godinu i zasnovanost na principu regate za naredni period i svi ti zahtjevi moraju se ispuniti", naveo je Darmanović.

On je poručio da je neophodno obezbijediti kontinuitet politike proširenja u regionu i u cijeloj Zapadnoj Evropi.

"To je od osnovne važnosti za stabilnost, ekonomski razvoj i konkurentnost na globalnom nivou. EU se suočava sa brojnim izazovima ali smo sigurni da će se oni prevazići. EU je pokazala da su vrijednosti, na kojima je zasnovana Unija odnijele prevagu", rekao je Darmanović.

On vjeruje da će nakon evropskih izbora, politika proširenja može da bude uspješna kao što je bila i dosad.

Darmanović smatra sa bez tijesne regionalne saradnje nema napretka.

"Uvjereni smo da je budućnost Zapadnog Balkana u EU. Nema alternative evropskom procesu i to je jedini put koji garantuje mir i stabilnost na Balkanu", poručio je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova, Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, poručio je da je najveći interes novih generacija da sarađuju i da grade bolje društvo.

On je govorio o evropskoj perspektivi njegove države i naveo da u ovom momentu ne postoji ništa što može povezati ljude i entitete u Bosni kao što je to evropska budućnost.

Kako je kazao, podrška članstvu u stanovništva Uniji je BIH EU je visoka, da varira ali je iznad 50 odsto u svakom dijelu države.

"EU nije potpuna niti kompletna dok joj se ne pridruži Zapadni Balkan", ocijenio je Crndak.

Predstavnica Ministarstva za Evropu i vanjske poslove, Artemis Dralo je rekla je da se EU suočava sa velikim izazovima, "ali države zapadnog Balkana nemaju alternativu".

"Saradnja regiona je potrebna, uprkos našoj istoriji i neslaganjnima. Albanija će uvijek biti promoter saradnje", kazala je Dralo.

Bonus video: