Bečić: Čuvajmo mir jer veće vrijednosti nemamo

"Dogodili su se napadi kakve u svojoj bogatoj i junačkoj istoriji Crna Gora nije zapamtila. Jedni su, u masi, digli ruku na pojedinca, svog brata, drugi su, pak, sakriveni, kamenjem gađali iz mraka, svoju braću"
15264 pregleda 47 komentar(a)
Sa večerašnjeg incidenta u City kvartu, Foto: Screenshot
Sa večerašnjeg incidenta u City kvartu, Foto: Screenshot

Demokratska Crna Gora osudila je sve oblike provokacija, pokušaja izazivanja sukoba, nasilja i svađa jer se, "najbeskompromisnije, protivi uvođenju jezika mržnje kao načina komunikacije među građanima Crne Gore".

"Niko normalan ne želi da gleda kako se građani Crne Gore sukobljavaju sa svojom braćom, svojim prijateljima, komšijama i sugrađanima. Ukratko, niko ne želi da se svađamo sa onima izuzev kojih nikog drugog nemamo. Sve što imamo, stvorili smo zajedno. Posvađani, nećemo stvoriti ništa, a takvim nam ništa ne bi ni bilo potrebno. Stoga, još jednom pozivamo na smirivanje strasti i tenzija, još jednom pozivamo na mir među braćom od kojeg veće vrijednosti nemamo. Čuvajući mir među braćom, čuvamo i sav smisao pregnuća naših predaka, čuvamo svoj obraz i dostojanstvo koji treba da ostanu na ponos našim potomcima", poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Ističe da su se u Podgorici večeras odigrali događaji "kojih nas cijela naša istorija, kultura i tradicija, sve ono što jesmo, uče da se gnušamo i da ih se stidimo".

"Dogodili su se napadi kakve u svojoj bogatoj i junačkoj istoriji Crna Gora nije zapamtila. Jedni su, u masi, digli ruku na pojedinca, svog brata, drugi su, pak, sakriveni, kamenjem gađali iz mraka, svoju braću. Viteški kodeks Crnogoraca nikada nije dopuštao pokazivanje snage nad brojčano slabijim protivnikom, kamoli bratom, niti je dopuštao da se napada neprijatelj, kamoli brat, iz mraka i iz potaje".

On je za večerašnja dešavanja optužio aktuelnu vlast

"Ovakva "viteštva" su, svima je to jasno, izum vlasti, koja ima razloga da zadovoljno trlja ruke samo onda kada uspije da posvađa braću i da ih okrene jedne protiv drugih. Braća mogu da se u svemu ne slažu, ali ne mogu dizati ruke, niti bacati kamenje jedni na druge. Brat je, u Crnoj Gori, uvijek štitio brata, samo se aktuelna vlast dosjetila da joj braća više mogu koristiti ako su zavađena, naročito dok se oni drže podalje od eventualnih sukoba, u Majamiju ili Dubaiju, sasvim svejedno".

Pozvao je građane da čuvaju mir, ljubav, uzajamno poštovanje.

"I kada se ne slažemo, ne nasijedajmo na provokacije čiji je rukopis za svakoga lako čitljiv i za koje, naravno, svako dobro zna iz čije kuhinje dolaze. Provokacije i provokatori ne zaslužuju da ih percipiramo. Provokacije i provokatori zaslužuju samo ignorisanje. Ignorišite svakoga ko vas huška na brata, prijatelja, komšiju, sugrađanina jer taj ni vama ne misli ništa dobro", zaključio je Bečić.

Bonus video: