Bečić: Nikom ne treba vlast u kojoj će da zakuka bilo čija majka u Crnoj Gori

Dosta je krvi kroz istoriju Crna Gora prolila. Ja hoću da svi to dobro upamtimo, a znam da vi to dobro znate. Da budemo razumni, da budemo racionalni, jer blagi dani koji nas čekaju treba da budu dani sabiranja, dani mirenja, dani sloge, dani zajedništva, a ne dani političkog profiterstva bilo koga ili, ne daj Bože, nečeg drugog, nečeg težeg u Crnoj Gori“ – zaključio je Bečić u Pljevljima
13894 pregleda 0 komentar(a)
Bečić
Bečić
Ažurirano: 30.12.2019. 11:31h

Poruke koje su, u posljednje vrijeme, u etar slali funkcioneri Demokratske Crne Gore, prije svih – Dženan Kolić i dr Albin Ćeman, iako, prevashodno, namijenjene crnogorskoj javnosti, za kratko vrijeme uspjele su da obiđu i cio region.

Predstavljamo vam deset poruka koje su se mogle čuti u Andrijevici i Pljevljima, a kojih je, našem društvu, po svoj prilici, nedostajalo posljednjih nekoliko decenija godina.

1. Dosta je radikalizma!

„Ja na vlast da dolazim preko krvavih glava, ili preko ne daj Bože leševa, neću nikada. Takva vlast mi ne treba i meni ne treba vlast u kojoj će da zakuka bilo koja majka u Crnoj Gori. To je pogubno, toga smo se nagledali, juče su i crkveni vjerski velikodostojnici jasno rekli, podržavam to što su rekli: 'dosta je radikalizma i tog vida i načina borbe'. Dosta je krvi kroz istoriju Crna Gora prolila. Ja hoću da svi to dobro upamtimo, a znam da vi to dobro znate. Da budemo razumni, da budemo racionalni, jer blagi dani koji nas čekaju treba da budu dani sabiranja, dani mirenja, dani sloge, dani zajedništva, a ne dani političkog profiterstva bilo koga ili, ne daj Bože, nečeg drugog, nečeg težeg u Crnoj Gori“ – zaključio je Bečić u Pljevljima.

Demokrate
Demokrate

2. Ne tražite krivca u nekom drugom

„Nisam od onih, ni niko od ovih ljudi, koji traže krivca u nekom drugom. Ne. Uvijek morate, i u životu i u politici, na svakom polju, da uradite ono što je do vas. Da budete mirni i spokojni. Prvo pred samim sobom, a onda i pred onom djecom koja će vas sjutra pitati: a šta si uradio? A šta si pokušao? A za šta si se izborio?“ – rekao je Bečić u Pljevljima.

Demokrate
Demokrate

3. Da se svi jednako borimo i za hram, i za katedralu, i za džamiju

„Pozivam vas da i dalje vjerujete u našu pobjedu i da se borite za svakog čovjeka, za sve ljude, za sve nacije, za sve vjere, za sve crkve, za sve hramove, za sve katedrale, za sve džamije. Da se borite i za episkopa, muftiju, kardinala, za siromašne, bolesne, gladne, za radnike, seljake, penzionere, studente, za obespravljene, izmučene, za svoj grad, svoju državu, za svoju djecu i djecu njihove djece. To je politika pobjeda, a ne podjela, to je čojska i junačka politika za koju vrijedi živjeti i za koju se vrijedi boriti, pa, ako treba, i život položiti“ – pozvao je iz Andrijevice Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore.

Kolić
Kolić

4. Da nam prijatelj, komšija i drug bude preči od bilo koje ideologije ili politike

„Čuvajmo jedni druge onako kako je hrišćanski kralj sačuvao poslanika Muhameda kada je protjeran iz Meke. Poštujmo jedni druge onako kako je Iso Mahmutović to uradio na Lovćenu. Neka nam, kao Srđanu Aleksiću, bude preči prijatelj, komšija i drug, od bilo čije politike i ideologije“, rekao je Dženan Kolić, poslanik Demokrata u Andrijevici.

Bečić
Bečić

5. Ako sačuvammo mir, možemo imati sve

„Mir je svetinja. Ako sačuvamo mir možemo imati sve. Ako izgubimo mir, džaba nam išta, odnosno ne treba nam ništa“ – poručio je iz Andrijevice, Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore.

Demokrate
Demokrate

6. Ne dozvoliti da nas dijele, broje, svađaju

„Želim da pozovem sve čestite ljude u Crnoj Gori: Nemojte da dozvolite da nas ponovo dijele, da nas broje i prebrojavaju, svađaju“ – kazao je, na konvenciji u Andrijevici, Novica Obradović, predsjednik SO Berane i OO Demokrata Berane.

Demokrate
Demokrate

7. Svaka nepravda jednako pogađa i boli i Albina i Moma i Štjefana…

„Niko od nas ne smije ćutati na nepravdu, ma kako se nacionalno ili vjerski osjećao, jer svaka nepravda jednako pogađa i boli Albina, Moma, Štjefana, Selmu, Milicu i Martu“ – poručio je Dženan Kolić iz Andrijevice.

Demokrate
Demokrate

8. To što nas napadaju, znači da smo na pravom putu

„To što nas napadaju, to što nam prijete, podmeću i uzalud nas pokušavaju svrstati u razne blokove, to je upečatljiv dokaz da smo na pravom putu, da mislimo svojom glavom, da ne radimo ni po čijem diktatu, da nijesmo sluge bilo kog centra moći, da nijesmo ničiji dužnici, da se ne nalazimo na bilo čijem platnom spisku, da ne trgujemo i da ne pravimo trule kompromise“, rekao je Momo Koprivica, potpredsjednik i poslanik Demokrata.

Bečić
Bečić

9. Budimo kao naši preci

„Sjeti se onih predaka. Oni su u mnogo težim uslovima, po mnogo čemu, izdržavali ne godinama, ne decenijama, nego vjekovima i nisu odustajali. Nisu se predali. Nisu se prodali. Nisu rekli 'ne možemo', 'ne može niko ništa promijeniti’…Vjerovali su jedni u druge. Ja hoću da vjerujete u ono u što su oni. Da vjerujete u nas. U naše zajedništvo, naše prijateljstvo, našu snagu. To ako saučuvamo, a ne da smo ga sačuvali, nego ga svakim danom jačamo, vjerujte mi da nam niko neće moći ništa“, uvjeren je predsjednik Demokrata.

Bečić
Bečić