Predlažu Vladu građanskog jedinstva: Opoziciji MUP, finansije, zdravstvo, prosveta...

Bečić smatra da je ovo pošteno i džentlmensko rješenje "protiv kojeg može biti samo onaj koji se plaši kontrole i ima skrivene namjere."
8530 pregleda 63 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Demokrate
Sa konferencije, Foto: Demokrate
Ažurirano: 03.12.2019. 19:20h

Demokratska Crna Gora, Demos i nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, predstavili su danas predlog Zakona o vladi.

Bečić je istakao da su prethodna dva mjeseca bili fokusirani na "proizvodnju i procesuiranje rješenja koja vode sveobuhvatnoj reformi izbornog i drugog zakonodavstva".

"Mogli se da vidite blizu 200 konkretnih rješenja, koji su normirani na stotinama stranica, a kojima smo predložili drastične promjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Zakonu o biračkom spisku, Zakonu o registru prebivališta i boravišta, Zakonu o finansiranju političkih partija i izbronioh kampanja, Zakonu o teriotrijalnoj organizaciji, Zakonu o lokalnoj samoupravi, Zakonu o sudskom savjetu, Zakonu o sprečavanju korupcije, setu medijskih zakona, Kodeksu etičkog ponašanja i svim drugim pitanjima koja su neophodan preduslov za put ka slobodnim izborima“, kazao je Bečić

On je rekao da su nakon tog velikog truda i rada koji su uložili prethodnih nekoliko mjeseci i završetka posla koji je bio obaveza, sada otišli i korak dalje i danas predlažu jedan od modela za implementaciju i kontrolu usvojenih rješenja.

„Vi znate da je Odlukom o obrazovanju Odbora i članom 11 predviđeno da se utvrde dva modela implementacije, odnosno izvršni model Vlada i zakonodavni model, odnosno specijalno skupštinsko tijelo. Iako su Demokrate, partija koja zbog svojih poznatih kongresnih odluka kadrovski ne učestvuje u tehničkim Vladama, sjećate se da ni 2016. godine, iako nijesmo učestvovali, nijesmo sputavali ili kritikovali naše kolege koji su bili u njoj, već smo se trudili da ih podržimo i pomognemo u mjeri mogućeg. Tako i sada, iako nam ne pripada autorstvo, ali imajući u vidu da jedan dio opozicje koji ne radi konstantno priča samo o Vladi, odlučili smo da pomognemo i da zajedno sa našim kolegama koji su danas prisutni predstavimo Predlog zakona o Vladi Crne Gore“, rekao je predsjednik Demokrata.

Demokrate, Demos i Rudović smatraju da je usvajanje Zakona o Vladi potreba i zbog redovnog funkcionisanja, ali i definisanja izvršnog modela kontrole u izbornoj godini.

„Zato danas predstavljamo Zakon o Vladi koji ima 5 poglavlja i 44, uz istaknutu napomenu da je potrebno stvoriti sve neophodne formalne pravne pretpostavke za finalizaciju ovog procesa, a za šta postoji uporište u nadležnostima Odbora. Prva četiri poglavlja su posvećena redovnom funcionisanju Vlade. Između ostalog, definišu da, zbog racionalnosti, Vlada ima maksimum 16 ministarsatva, kao i da obavezno 40% žena bude na ministarskim pozicijama, kako bi pokazali da li iskreno težimo ravnopravnosti ili su te reforme pojedini spremni da sprovoede samo u zakonodavnoj vlasti. Ono što je ključno za ovaj politički trenutak jeste poglavlje broj 5 našeg predloga, koje nosi naziv Vlada građanskog jedinstva“, istakao je Bečić.

Bečić je pročitao predlog da se Zakonom o Vladi definiše da se 300 dana pred svake parlamentarne izbore bira Vlada građanskog jedinstva, koju će, na paritetnoj osnovi, činiti vlast i opozicija.

„Znači jednak broj ministar iz vlasti i opozicije, s tim da tamo gdje vlast ima ministra opozicija ima zamjenika, a tamo gdje opozicija ima ministra vlast ima zamjeenika, na način da ministar i zamjenik funkcionišu i odlučuju po principu supotpsia odnosno prava veta, a da se odluke na Vladi na način da za njih mora glasati većina ministar iz vlasti ivećina iz opozicije.. Takođe, u kvoti opozicionih ministarstava predlažemo da budu između ostalih ministarstvo unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog starnaja, prosvjete i zdravstva“, naveo je predsjednik Demokrata.

Za prve parlamentarne izbore Bečić, Lekić i Rudović predlažu da se Vlada građanskog jedinstva izabere saglasno Sporazumu za budućnost odmah nakon stupanja na snagu Zakona, a za sve naredne saglasno modelu koji smo predložili i koji bi postao dio našeg zakonodavstva i pravnog sistema.

„Predložili smo da Vlada građanskog jedinstva na prvoj sjednici imenuje na mjestima svih starješina organa uprave, kao i direktora u fondovima, agencijama, zavodima i janim ustanovama, izuzev Agencije za elektronske meidje, zamjenike direktora na predlog opozicije sa pravom supotpisa, odnosno veta. Takođe, predložili smo da Vlada na prvoj sjednici imenuje 10 specijalnih budžetskih inspektora, pet na predlog vlasti, pet na predlog opoziocije, koji će imati obavezu i ovlašćenje da vrši kontrolu korišećenja budetskih sredsta potrošačkih jedincia Budžeta Crne Gore, budžeta lokalnih samuprava, subjekata javnog sektora, kao i privrednig subjekata čiji je osnivač država ili lokalna samouprava“, podsjetio je Bečić.

Ovo rješenje Bečić smatra poštenim i džentlmenskim, protiv kojeg može biti samo onaj koji se plaši kontrole i ima skrivene namjere.

„Mi predlaganjem da to bude zakonsko rješenje za svake izbore, pokazujemo da već sada mislimo na naše političke konkurtetne i da smo spremni i da kada zamijenimo uloge, pa na narednim izborima oni budu opozicija, a mi vlast, imaju mogućnost da budu u izvršnoj vlasti i kontrolišu nas u izbornoj godini. Time pokazujemo da nama nije cilj bilo kakav privilegovan položaj, već jednaki izborni uslovi, pošten i transparentan proces. Pored toga, moram demantovati one iz vrha vlasti koji tvrde da ovakva praksa ne postoji. Naravno da postoji i to u regionu, u Sjevernoj Makedoniji. Tamo je upravo uz medijaciju EU, najvećim dijelom upravo ambasadora Orava usvojen između ostalog i Zakon o Vladi, koji je predvidio formiranje tehničke Vlade pred svake izbore. Tada je to omogućilo SDS-u da uđe u Vladu i kontrolišu proces, a sada će za par nedjelja to omogućiti sada opozicionoj VMRO-DPMNE partiji da uđe u Vladu i kontorliše SDS, koji je sada vlast. Tako da dileme nema da se ovaj naš predlog oslanja na regionalnu i evropski praksu koja se pokazala kao uspješna priča“, zaključuje o.

„Kao što smo najavili, a mislim – i pokazali, ove konferencije za štampu nemaju za cilj političke promocije, već su radnog karaktera, gdje dio opozicije koji učestvuje u radu Odbora prezentuje ono što se predlaže na samom Odboru. Jasno je da mi ulazimo u završnu fazu, da su rokovi vrlo tijesni i, uglavnom, ovim zakonom, važnim zakonom, koji je prethodno prezentovan, ulazi se u sasvim završnu fazu, zaokružuje se sve ono što opozicija predlaže Odboru, spremna da se konfrontira demokratski, javno, pred građanima, oko ovih rješenja. Traži se najbolje rješenje da se u atmosferi demokratskoj, tolerantnoj, čuju stavovi vlasti koje, nažalost, nismo dosad bili u prilici da čujemo, u ovakvom, sistematizovanom smislu, kako je prezentovano s naše strane, ali, uprkos tome, očekujemo da će oni srediti ideje, poglede, direktive koje dobijaju i da će, u sledećoj fazi, doći do demokratskog sučeljavanja i traženja najboljih rješenja“, rekao je Lekić.

„Ono što je novina je tako dugo tretirana, aktuelizovana ideja tehničke vlade koja se u zakonu, s pravom, emancipatorski, demokratski, naziva vlada građanskog jedinstva. To bi bilo rješenje sistemskog karaktera, nije ad hoc. Imamo mi razloga zbog raznih prevara da stalno imamo takva rješenja, ali ovim se sada utemeljuje jedan sistemski okvir koji bi trajao i, u tom smislu, nije i bez uporedne prakse, koja je potvrđena drugdje, koju zagovaraju i predstavnici EU. Dakle, ovaj naš rad, koliko god da je autonoman, suštinski – on je i u saradnji sa EU, u smislu poštovanja njihovih principa, načela, ponekad i konkretnih konsultacija“, naveo je predsjendik Demosa.

Lekić je saopštio i da je opozicija spremna, predložila je sve oblasti, vrlo precizno, odgovorno, stručno definisala i očekujemo da dođe do ovog finala koje očekuje demokratska javnost i građani.

Nezavisni poslanik Rudović rekao je: „Sve što smo do sada radili, a to su desetine zakonskih propisa, stotine rješenja, sati i sati, dani i dani rasprave i pokušaja da dođemo do dogovora o izbornim uslovima, bilo bi besmisleno ukoliko ne bismo imali model za sprovođenje eventualnog dogovora o izbornim uslovima, odnosno – ako ne bismo imali vladu građanskog jedinstva koja bi sprovodila dogovor“.

„Znajući da je DPS neiskrena, znajući za njihovu praksu, znajući za činjenicu da se 2016. godine, u oktobru mjesecu, u mjesecu izbora, dok je postojala vlada izbornog povjerenja, desila „Koverta“ i još desetine koverti za koje još nemamo snimke, što pokazuje manire DPS-a, njihov pristup, odnosno njihovu neiskrenost, to je još jedan razlog više da im niko vjerovati ne može“, naveo je Rudović.

„Zato bi bilo“ istako je on, „što se nas tiče, ili bilo koga iz opozicije, neoprostivo i više nego naivno da pomislimo da bi eventualni dogovor o izbornim uslovima i usvajanja izbornih zakona mogao biti sproveden na pošten način“.

„Zbog toga danas imamo predlog Zakona o vladi. I želim da kažem da smo mi danas preuzeli naš dio odgovornosti za dobro Crne Gore. Preuzeli smo i učešće u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu i očekujemo da i ostali preuzmu svoj dio odgovornosti jer je makar jedno nesporno: Crna Gora neće moći, ni milimetar, da napreduje u evropskim integracijama bez prihvatljivih izbora. Makar vidimo gdje smo sada u evropskim integracijama u odnosu na izbore 2016. godine. To svima treba da bude signal i pokazatelj šta nam je činiti i u kom pravcu Crna Gora treba da se kreće“, zaključio je Rudović na zajedničkoj press konferenciji.

Bonus video: