Bez stabilnog Balkana nema stabilne Evrope

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorima Portugala i Norveške na nerezidentnoj osnovi, Marijom Virdžinijom Mendes de Silva Pinom i Đornom Judžinom Gjelstadom
706 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović i Virdžinija Pina, Foto: Gov.me/Saša Matić
Darmanović i Virdžinija Pina, Foto: Gov.me/Saša Matić
Ažurirano: 10.12.2019. 19:23h

Crna Gora bilježi konstantan progres po pitanju usvajanja evropskih standarda, ocijenili su novoimenovani ambasadori Portugala i Norveške u Crnoj Gori i dodali da bez stabilnog Balkana nema stabilne Evrope.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorima Portugala i Norveške na nerezidentnoj osnovi, Marijom Virdžinijom Mendes de Silva Pinom i Đornom Judžinom Gjelstadom.

Darmanović je poželio ambasadorki Portugala uspješno stupanje na dužnost i rekao da je uvjeren da će tokom njenog mandata biti dodatno unaprijeđeni veoma dobri bilateralni odnosi.

De Silva Pina pohvalila je dosadašnje rezultate Crne Gore u pregovaračkom procesu, ističući da Portugal snažno podržava crnogorski put ka EU.

Prema njenim riječima, Crna Gora treba da nastavi sa aktivnim ispunjavanjem kriterijuma za članstvo.

Darmanović i Gjelstad
Darmanović i Gjelstad(Foto: gov.me/Saša Matić)

Obostrano je ocijenjeno da bi intenzivniji politički kontakti na najvišem nivou dali podsticaj jačanju prijateljskih veza, i stvorili mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, energetike, obrazovanja, nauke i odbrane.

Tokom razgovora sa Gjelstadom, izraženo je zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima, i iskazan interes za njihovo dodatno snaženje, kao i intenziviranje političkih i radnih kontakata na svim nivoima.

Darmanović je poželivši novoimenovanom ambasadoru uspješan mandat, zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Norveška pruža Crnoj Gori kroz razvojne projekte, ocijenivši da su odnosi dvije države tradicionalno dobri i prijateljski.

Gjelstad je pohvalio rezultate postignute u cilju usklađivanja crnogorskog prava sa evropskom pravnom tekovinom, i ocijenio da je Crna Gora država koja bilježi konstantan progres kada je u pitanju usvajanje evropskih standarda.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na dinamiku razvoja odnosa u regionu Zapadnog Balkana i razmijenili mišljenje o izazovima sa kojima se Unija trenutno suočava, uz konstataciju da bez stabilnog Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope.

Bonus video: