Bilt: Crna Gora je centar pranja novca i drugih aktivnosti

Na pitanje novinara da li će Švedska blokirati datum pregovora, Bilt je kazao "Sigurno, ako ne dobijemo čvrsta uvjeravanja"
52 pregleda 67 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 06:55h

Švedska, odnosno njen šef diplomatije Karl Bilt, obrazložiće danas pred svojim kolegama iz preostalih 26 članica EU na zatvorenom sastanku u Luksemburgu zašto ima negativan stav kada je u pitanju otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Bilt je rekao da nijedna zemlja ne može pružiti garancije za dalji napredak ka EU, pa ni Crna Gora, već da je to pitanje uslova i dobijanja okvira za pregovore.

Koji su Vaši razlozi zbog kojih se protivite određivanju datuma?

Svi smo zabrinuti zbog organizovanog kriminala i korupcije na cijelom Balkanu. Oni koji poznaju tu regiju zadnjih desetljeća to dobro znaju, a problem je posebno ozbiljan u Crnoj Gori. To se u određenoj mjeri može vidjeti u izvještaju komesara i u pregovaračkom okviru. No, o svemu ćemo razgovarati.

Ipak mnoge zemlje u regionu imaju probleme s organizovanim kriminalom i korupcijom, pa to nije bila prepreka?

Istina, ali ne u tom opsegu. Slažem se da je to regionalni problem. Usput, mislim da nismo preduzeli efikasne mjere što se tiče drugih država. Crna Gora ima u tom pogledu daleko veće probleme nego ostale i o tome treba voditi računa.

Dobro, možete li onda precizirati koji je određeni problem?

To je mnogo više od organizovanog kriminala. U određenoj mjeri, Crna Gora je centar raznih drugih aktivnosti, poput pranja novca. Cijela mreža isprepliće Balkan to znamo, ali ponavljam toga je daleko više u Crnoj Gori.

Da li ćete blokirati datum pregovora?

Sigurno, ako ne dobijemo čvrsta uvjeravanja.

To znači da bi Švedska mogla biti jedina zemlja protiv određivanja datuma za početak pregovora?

Bilo je takvih slučajeva i ranije i to kada smo razgovarali o Bosni i Srbiji i kada smo analizirali da li su spremne napraviti određeni korak. Za svaku odluku je potreban konsenzus članica.

Kakve garancije očekujete od Crne Gore u utorak?

Ne vjerujem da možete dobiti bilo kakve garancije na određeni način i ne mislim da ih je moguće dobiti od Crne Gore. To je pitanje uslova i dobijanje okvira za pregovore. To što postoji svijest o problemima s kojima se treba pozabaviti je pozitivna stvar.

Da li mislite da bi bilo bolje da Crna Gora i Srbija istovremeno dobiju datum početka pregovora?

To sam preferirao kad je riječ o drugim državama u regionu. No, sada to nije pitanje. To zavisi od individualnog napretka svake države. Volio bih kada bi i Bosna napredovala brže, ali očigledno to nije slučaj.

PROČITAJTE JOŠ

Šveđani koče pregovore jer ne žele da Crna Gora previše odmakne Srbiji? >>>

U štampanom izdanju čitajte:

  • Nebojša Medojević: Jasan znak da je vrijeme za hapšenja
  • Zašto je Njemačka promijenila odluku
  • Duško Marković nije baš najbolje informisan...

Bonus video: