Brajović: Obeshrabrujuće poruke o proširenju ne idu u prilog stabilnosti

Predsjednik Skupštine je rekao da je Zapadni Balkan nesumnjivo dio budućnosti jake, stabilne, ujedinjene Evrope
1333 pregleda 1 komentar(a)
Izlaganje Brajovića, Foto: Skupština Crne Gore
Izlaganje Brajovića, Foto: Skupština Crne Gore

Obeshrabrujuće poruke o proširenju Evropske unije (EU) iz nekih evropskih zemalja, ne idu u prilog ambijentu dalje demokratizacije država Zapadnog Balkana, ali ni evropskoj stabilnosti, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović predvodi delegaciju Skupštine Crne Gore na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Savjeta Evrope u Strazburu.

Kakio je saopšteno iz parlamenta, Brajović je tokom izlaganja na temu „Naš zajednički evropski dom u narednih 70 godina“ rekao da Skupština Crne Gore aktivnim radom doprinosi unaprjeđenju političkog i društveno-ekonomskog ambijenta.

To, kako je naveo, radi kroz kontinuiranu komunikaciju sa institucijama, građanima, predstavnicima medija i civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori.

Brajović je kazao da je ovih dana u Skupštini, radom na unaprjeđenju izbornog ambijenta, na ispitu društveni konsenzus u kojem se svi izabrani predstavnici građana zalažu za dalju demokratizaciju društva kroz institucionalno jačanje vladavine prava.

„Uvjeren sam da će u našem zajedničkom izazovu, u kojem nam nemjerljivu podršku pružaju OEBS i Evropska unija, odgovorno razumijevanje potreba društva, otvorenost i spremnost za saradnju biti dominirajuća politička potreba“, rekao je on.

Govoreći o budućnosti EU, Brajović je rekao da je Zapadni Balkan nesumnjivo dio budućnosti jake, stabilne, ujedinjene Evrope.

„U Crnoj Gori, koja je već duže vrijeme lider po ispunjavanju kriterijuma i glavni promoter vrijednosti Unije, smatramo da obeshrabrujuće poruke o proširenju iz nekih evropskih zemalja, ne idu u prilog ambijentu dalje demokratizacije država Zapadnog Balkana, ali ni evropskoj stabilnosti“, istakao je Brajović

Takve poruke, kako je kazao, ohrabruju jedino populističke pokrete unutar država, a takođe otvaraju vrata političkim uticajima koje niko ne smatra poželjnim.

On kazao da je uvjeren da će „u periodu pred nama jačati svijest o potrebi da zajednički evropski dom - podignut na zdravim i jakim temeljima, bude iznutra ojačan ali i proširen novim članovima“.

„Crna Gora u tom domu sebe vidi kao predvidivog, korisnog i lojalnog člana, dobrodošlog u najskorijem roku“, zaključio je Brajović.

Na marginama konferencije, održan je sastanak šefova delegacija parlamenata malih evropskih zemalja, na kojem je Brajović istakao važnost redovnih susreta za dogovor i koordinaciju zajedničkih interesa država sa manje od milion stanovnika.

„U susret predstojećem redovnom okupljanju na Kipru, bilo je riječi o proširenju tema za razgovor, kako bi parlamentarni model saradnje bio podrška ekonomskom jačanju i razmjeni iskustava u oblasti privrede, zdravstva i drugih“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku Brajovića sa danskim kolegom Henrikom Dam Kristensenom, ocijenjeno je da će njegovanju prijateljskih odnosa i povezivanja dvije države doprinijeti otvaranje Ambasade Crne Gore u Danskoj i uspostavljanje bliže saradnje gradova.

„Parlamentarna saradnja u tom kontestu pružiće punu podršku i pomoći unaprjeđenju ekonomskih odnosa“, zaključili su sagovornici.

Brajović se sastao i sa prvom zamjenicom predsjednika parlamenta Finske Tulom Hatajnen sa kojom je najviše bilo riječi o evropskom putu Crne Gore u kontekstu finskog predsjedavanja Savjetom EU.

„Formiranje grupa prijateljstva i intenziviranje komunikacije odbora za evropske poslove značajni su za nastavak procesa integracije i podrške postignutim rezulatima i ostvarenom napretku zemalja regiona, ocijenjeno je na sastanku“, ocijenjeno je na sastanku.

Na sastanku sa šefom delegacije Njemačke u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope. Andreasom Nickom, Brajović je naglasio značaj intenzivne komunikacije koju crnogorski parlamentarci imaju sa Bundestagom kroz kontakte sa svim poslaničkim partijama i klubovima.

„Istaknut je značaj održavanja postojećeg političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i činjenica da intenziviranje parlamentarne saradnje podsticajno djeluje na snaženje sveukupnih odnosa između dvije države“, kazali su iz parlamenta.

Brajović će se drugog dana konferencije sastati i sa zvaničnicima Savjeta Evrope, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), kao i sa predsjednicima parlamenata više evropskih zemalja.

Bonus video: