Brajović: Ponašanje opozicije zavisi od međusobnog nadgornjavanja i optuživanja

Brajović je u vili Gorica saopštio da su u susret izbornoj godini uspjeli da dijalogom i kompromisom daju institucionalni okvir usklađivanju različitih interesa političkih parlamentarnih aktera
969 pregleda 2 komentar(a)
Brajović sa ambasadorima, Foto: Luka Zeković
Brajović sa ambasadorima, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2019. 13:46h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ocijenio je da dalja demokratizacija crnogorskog društva i proces pristupanja Evropskoj uniji zahtijevaju konstruktivniju ulogu opozicije i njihovu spremnost za dijalogom i pronalaženjem rješenja.

“Kako sve parlamentarne partije podržavaju članstvo Crne Gore u EU, to mora biti okosnica našeg zajedničkog djelovanja. Otvoreni smo za razgovor na jasnim i održivim osnovama, radi utemeljenja evropske budućnosti države”, poručio je Brajović na sastanku sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori.

Brajović je u vili Gorica saopštio da su u susret izbornoj godini uspjeli da dijalogom i kompromisom daju institucionalni okvir usklađivanju različitih interesa političkih parlamentarnih aktera.

“Iako smo očekivali aktivniji i odgovorniji pristup opozicije, nažalost, to nije bio slučaj. Opozicija vrlo glasno zagovara poboljšanje izbornog zakonodavstva, ali njihovo ponašanje zavisi od dnevno-političkih prilika i međusobnog nadgornjavanja i optuživanja”, ocijenio je Brajović.

On je kazao da u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva od početka aktivno učestvuju predstavnici vladajuće koalicije, civilnog sektora i akademske zajednice, dok opozicija često mijenja pristup -od učešća, preko bojkota, do nove pojave -pasivnog prisustva Odboru.

“Primjer njihove nedosljedne i razjedinjene politike je upravo odnos prema radu u ovom Odboru, koji sada ima značajnu ulogu u optimizaciji sveukupnog izbornog ambijenta”, kazao je Brajović.

On je ocijenio da predstavnici opozicije još uvijek pokazuju nespremnost, u nekim slučajevima i političku nezrelost i nerazumijevanje, da biti član Parlamenta znači preuzeti odgovornost za pruženo povjerenje građana.

Ambasador Republike Finske Kim Lahdevirt, je u svojstvu diplomatskog predstavnika države koja predsjedava Savjetom Evropske unije, kazao je da je na novoj Komisiji i novoj predsjedavajućoj zemlji -Hrvatskoj da nastavi sa radom i da obezbijedi održavanje temeljnih diskusija o tome kako da se reformiše proces pristupanja EU.

On je ocijenio da nezadovoljstvo dinamikom procesa proširenja postoji i kod zemalja članica Unije i kod zemalja kandidata za članstvo, navodeći da bi radi očuvanja kredibilne perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana, bilo neophodno nastaviti sa radom i u EU i u zemljama kandidatima:

”Čvrsto sam uvjeren da nema vremena za pauzu u procesu pristupanja, dok ga ne rekonfigurišemo”.

Bonus video: