Brajović, Vuković i Rakočević privatnim avionom na sjednicu

Ivan Brajović i poslanici DPS-a na zasjedanje PS OEBS-a početkom jula otišli iznajmljenim vazduhoplovom “Adriatic airwaysa”. To je poreske obveznike koštalo 16.500 eura, objavila Vlada
19664 pregleda 34 komentar(a)
Sa jednog od sastanaka u Luksemburgu, Foto: Igor Šljivančanin (Skupština)
Sa jednog od sastanaka u Luksemburgu, Foto: Igor Šljivančanin (Skupština)

Tročlana skupštinska delegacija koju je vodio predsjednik Ivan Brajović potrošila je 16.500 eura za iznajmljeni avion, kako bi prisustvovala sjednici parlamentarne Skupštine OEBS-a u Luksemburgu početkom jula, proizilazi iz dokumenta koji je objavila Vlada prije dva dana.

U njemu se navodi da nijesu mogli da ustupe vladin avion parlamentu jer je bio zauzet, ali da su angažovali “Adriatic airways”.

U dokumentu objavljenom na vladinom sajtu piše da će sa računa parlamenta biti skinuto 16.500 eura i prebačeno Generalnom sekretarijatu, jer je toliko platio za “korišćenje vazduhoplova na relaciji Podgorica - Luksemburg 3. jula i Luksemburg - Podgorica 5. jula za predsjednika Skupštine i članove delegacije radi učestvovanja na 28. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a”.

Uz saglasnost Ministarstvu finansija da prebaci novac sa jednog na drugi račun, Vlada je objasnila:

“S obzirom na to da je vazduhoplov Vlade Crne Gore bio zauzet u traženom periodu, angažovan je vazduhoplov preko firme “Adriatic airwaysa”, čije troškove po osnovu fakture broj 22/07/2019 je uplatio Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore. Shodno navedenom, Generalnom sekretarijatu Vlade preusmjeravanje navedenih sredstava je potrebno radi izmirenja fakture “Adriatik airwaysa” broj 22/07/2019”.

U delegaciji koja je prisustvovala PS OEBS-a su sem Brajovića bili, kako je ranije objavljeno na sajtu Skupštine, članovi stalnog sastava - poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević. Osim njih, na put je išlo i tehničko osoblje iz Skupštine, dodaje se.

“Vijestima” iz Skupštine nijesu odgovorili na pitanja da li je praksa da delegacija Skupštine Crne Gore na čelu sa njenim predsjednikom ide Vladinim avionom na službena putovanja i da li je to neracionalno trošenje novca.

Izostali su i odgovori na pitanja ko je osim predsjednika Skupštine bio u delegaciji koje je posjetila Luksemburg početkom jula 2019. godine, koji su politički efekti i korist po građane Crne Gore od posjete za koju je plaćen privatni avion i koliko je ukupno koštalo učestvovanje na 28. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Luksemburgu.

Avionska karta za komercijalan luks let od Podgorice do Luksemburga košta između 800 i 900 eura, što znači da je, najmanje trećina potprošenog novca mogla biti ušteđena. Putovanja skupštinskih delegacija uglavnom se organizuju komercijalnim letovima.

Iz Vlade su odgovorili da je njen “avion bio na putovanju Podgorica- Poznanj- Podgorica”.

“Premijer je predvodio delegaciju Crne Gore na Samitu EU - Zapadni Balkan,” navodi se u odgovoru Vlade “Vijestima”.

Članovi stalne delegacije pri PS OEBS su i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović (DPS) i poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić, ali oni nijesu bili u Luksemburgu.

Zasjedanje u Luksemburgu, koje je održano na temu „Uloga parlamenata u unapređivanju održivog razvoja radi promovisanja bezbjednosti” okupilo je parlamentarce država OEBS-a koji su diskutovali o aktuelnim izazovima u oblasti bezbjednosti, ekonomije, političkih pitanja, životne sredine, ljudskih prava i humanitarnih pitanja.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović se tokom posjete Luksemburgu sastao sa predsjednikom parlamenta Fernandom Etgenom i premijerom te zemlje Gzavijeom Betelom, ministrom vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselbornom, predsjednikom i generalnim sekretarom PS OEBS-a Džordžom Ceretelijem i Robertom Montelom, predstavnikom PS OEBS-a za jugoistočnu Evropu Markom Pritčardom, predsjednicom Grupe socijalista i kandidatkinjom za predsjednicu PS OEBS Doris Barnet, kao i sa predstavnicima udruženja crnogorske dijaspore.

Let plaćen novcem za unaprjeđenje zakonodavne infrastrukture

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija da sa računa parlamenta prebaci novac vladinom Generalnom sekretarijatu. Tako će sa stavke za unaprjeđenje zakonodavne infrastrukture Skupštine biti skinuto 8.650 eura, od novca za otpremnine uzeće 6.600 eura i 1.250 eura sa stavke za bankarske usluge.

Vladi je novac uplaćen u okviru programa “Pružanje stručne i administrativne podrške na realizaciji ustavnih nadležnosti Vlade”, na izdatak “ostale usluge”.

Bonus video: