BS o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu: Neprimjeren čin nagraditi negatora srebreničkog genocida

"Pozdravljamo odluku naših susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu"
2717 pregleda 17 komentar(a)
Bošnjačka stranka, Foto: BS
Bošnjačka stranka, Foto: BS

Bošnjačka stranka smatra neprimjerenim činom to što će večeras u Štokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, saopšteno je iz te partije.

"Želimo da podsjetimo javnost na nepobitnu činjenicu da je riječ o čovjeku koji je negator srebreničkog genocida i simpatizer politike Slobodana Miloševića, presuđenog ratnog zločinca, za koga je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik u "zločinačkom poduhvatu s ciljem da se počini genocid“, navodi se u saopštenju bS.

Oniu smatraju da je sa aspekta etike posmatrano "potpuno problematično i nedopustivo da Handkeu večeras bude uručen Nobel, zbog širenja govora mržnje, negiranja genocida i podrške koju je upućivao idelogiji genocida".

"Ne želimo da ulazimo u književnu i literarnu vrijednost njegovog djela, ali smatramo da je sasvim dovoljno da se javno usprotivimo ovakvoj odluci, vođeni etičkim principima i ponašanjem ovog književnika. Pozdravljamo odluku naših susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu", kazali su iz BS.

Bonus video: