Budvanska URA: Investiranje u mjesne zajednice treba da bude transparentno i ravnomjerno

Vukotić-Jelušić uočava da je došlo do zamjene teza oko toga šta su obaveze i dužnosti mjesnih zajednica, a šta organa uprave
1116 pregleda 0 komentar(a)
Milijana Vukotić-Jelušić, Foto: URA
Milijana Vukotić-Jelušić, Foto: URA

Reagujući na niz netačnih interpretacija u javnosti u vezi sa podnesenim amandmanom URA Budva na Plan investicionih aktivnosti Opštine Budva za 2020. godinu, koji je zatim i usvojen, iz ove partije danas saopštenjem podsjećaju građane na nekoliko važnih činjenica.

“Plan investicionih aktivnosti, bio je sporan u tački 14 pod nazivom „Pomoć mjesnim zajednicama“, u okviru koje je bio predviđen iznos od 300.000 €. Tako definisana tačka, bez jasnog prikaza projekata koji će se realizovati, njihove vrijednosti i naziva mjesnih zajednica u koje će se investirati, ukazivale su da može doći do netransparentne raspodjele sredstava na koju mjesne zajednice neće moći da utiču“, navodi potpredsjednica budvanskog odbora URA Milijana Vukotić-Jelušić.

Kaže da su amandmanom koji su podnijeli zahtijevali jasno i precizno definisanje Plana investicionih aktivnosti, sa predstavljenim ulaganjima po svakoj mjesnoj zajednici, usklađenim sa njihovim potrebama i prioritetima.

“Time bi građani nedvosmisleno znali koji projekti će se finansirati i u kojem iznosu. Upravo je praksa nejednake i netransparentne raspodjele sredstava, zbog koje godinama nije bilo stvarnih ulaganja u brojne mjesne zajednice, bila razlog podnošenja amandmana na spornu investiciju od 300.000 €, koja je ovako zbirno predstavljena, jedino ostavljala prostor za neizvjesnost da li će se i u koje mjesne zajednice investirati sredstva i po čijoj volji”, ističe Vukotić-Jelušić.

Ona navodi i da je značaj ovako podnesenog amandmana u tome što se:

  • 1. omogućava transparentno trošenje novca iz budžeta,
  • 2. podstiče ravnomjerno tretiranje potreba mjesnih zajednica u skladu sa prioritetima,
  • 3. ne dozvoljava stvaranje privilegovanih pojedinaca i grupa i
  • 4. eliminiše mogućnost predizbornih manipulacija u vidu “udvaranja” građanima jedne mjesne zajednice na štetu druge.

Vukotić-Jelušić uočava da je došlo do zamjene teza oko toga šta su obaveze i dužnosti mjesnih zajednica, a šta organa uprave.

“Glavni zadatak i funkcija mjesnih zajednica je prepoznavanje problema i potreba građana i zahtijevanje reakcije nadležnih u cilju unaprijeđenja uslova života i standarda. Obaveza lokalnih organa uprave je da planiraju investiciju kroz obezbijeđivanje finansija i planiranje javnih nabavki, pripremaju projektni zadatak i prate realizaciju ugovora odnosno izvođenje radova do samog kraja. Zbog toga organi imaju zaposlene, koji se finansiraju novcem građana, da se svojim stručnim znanjima pobrinu za realizaciju svih ovih postupaka”, ukazuje ona.

Vukotić-Jelušić kaže i da širenje dezinformacija neće promijeniti lošu praksu, već suočavanje sa propustima, preuzimanje odgovornosti i dosljedno izvršavanje nadležnosti.

“Ne smije biti privilegovanih mjesnih zajednica, već se kroz jednaku distribuciju investicija mora ravnomjerno podizati kvalitet života na teritoriji cijele opštine”, navodi se u saopštenju potpredsjednice budvanskog odbora URA Milijane Vukotić - Jelušić.

Bonus video: