Budvanski DF: Ne stojimo iza izjava Bajkovićeve, tri godine nije naš član

U budvanskom DF-u ističu da u potpunosti podržavaju litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska na čelu sa mitropolitom Amfilohijem
10286 pregleda 24 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 18.02.2020. 19:06h

Iz Demokratskog fronta u Budvi saopštili su da ne stoje iza izjava i stavova urednice TV Budva, Ive Bajković, koje se tiču rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića, objavljenih na društvenoj mreži Fejsbuk.

Bajkovićeva, kako ističu, već tri godine nije član Demokratskog fronta, te su njeni stavovi iznijeti na Fejsbuku njeno privatno mišljenje koje ni na koji način ne održava stavove Demokratskog fronta Budva.

"Naprotiv, kako se navodi u objavljenom tekstu - „tvrdnja“ da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović čovjek „Vijesti“ nema nikakve veze sa Demokratskim frontom i mi se od takvih stavova ograđujemo. Iva Bajković je u konkretnom slučaju iznijela lično mišljenje na privatnom fejsbuk nalogu. Smatramo da je ovakav način predstavljanja informacija i netačne uloge Demokratskog fronta smišljen sa ciljem da se DF uopšte, a ovom prilikom DF Budva nanese šteta, predstavljajući DF kao nekoga ko je u sukobu sa Mitropolijom i njenim sveštenicima i kao nekoga ko želi da iskoristi postojeću situaciju radi sticanja jeftinih političkih poena", navodi se u saopštenju.

U budvanskom DF-u smatraju da su nastupi Perovića usmjereni na zaštitu crkve i naroda koji joj pripada, te da su promišljeni, odmjereni, "pozivaju na mir i ljubav među braćom i u potpunosti su u skladu sa hrišćanskim učenjem i ulogom Crkve u društvu".

"Demokratski front Budva smatra da su litije u kojima nezampamćeni broj Budvana i drugih građana Crne Gore učestvuje izražavajući svoje neslaganje sa napadom na tradicionalnu Crkvu u Crnoj Gori, jedini način da se pokaže inspiratorima i nalogodavcima usvajanja nečuvenog Zakona o pravima i položaju vjerskih zajednica da ne mogu da se ponašaju samovoljno kako su navikli i da ne mogu da donose odluke koje se protive volji naroda i zdravom razumu", stoji u saopštenju.

U budvanskom DF-u ističu da u potpunosti podržavaju litije koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, kao legitimni način protesta protiv donošenja "neustavnog i diskriminišućeg Zakona o pravima i položaju vjerskih zajednica koji je usvojen na štetu ogromne većine građana Crne Gore bez obzira na to kako se nacionalno izjašnjavaju."

"Demokratski front, pored toga što podržava održavanje litija, nema nikakvu namjeru da se miješa u njihovu organizaciju ili sprovođenje, već, kao što se zna, organizacija litija pripada isključivo Mitropoliji i eparhijama u Crnoj Gori", zaključuju iz DF-a.

Bonus video: