Čavušoglu: Bitno je da se pitanje Zakona ne politizuje

"Jako smo ponosni što smo saveznici Crne Gore u NATO i vjerujemo da će, ukoliko ne bude prepreka unutar EU, Crna Gora biti sledeća članica, poručio je turski ministar.
5614 pregleda 18 komentar(a)
Čavušoglu i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Čavušoglu i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Iz Đukanovićevog kabineta je rečeno da je predsjednik iskazao zadovoljstvo zbog prilike da se sretne sa ministrom, nastavi razmjena informacija i unaprijedi zavidno partnerstvo između dvije države.

"Dinamičan politički dijalog i sveobuhvatna saradnja između Crne Gore i Turske, na najbolji način potvrđuju kvalitet diplomatskih odnosa starih 141 godinu", kazao je Đukanović.

On je iskazao zadovoljstvo bilateralnim vezama, dobrom ugovornom bazom, na čijim je temeljima zasnovana razuđena saradnja u svim sektorima, posebno odbrani i unutrašnjim poslovima.

"Crna Gora i Turska imaju odlične veze i na polju kulture, zdravstva i obrazovanja, što potvrđuje podatak o 300 studenata iz Crne Gore u Turskoj i odlična saradnja KC Crne Gore sa turskim zdravstvenim ustanovama. Predsjednik posebno ističe značaj ekonomske saradnje i progres u toj oblasti, koji je podstaknut sastankom mješovite komisije i biznis forumom održanim prošle godine u Podgorici. Uz poruku dobrodošlice za turske investitore, Đukanović je ukazao na značaj ulaganja kompanija iz Turske u oblasti infrastrukture i turizma. On je zahvalio i za razvojnu pomoć nacionalne kompanije TIKA, kao važne pomoći za svestrani razvoj naše zemlje. Crna Gora je, kazao je predsjednik, spremna da pruži puni doprinos daljem unapređenju međudržavne saradnje i u kontekstu partnerstva u NATO, ali i duge istorije zajedničkih odnosa", navodi se u saopštenju.

Iz Đukanovićevog kabineta su kazali da je Čavušoglu "visoko cijeneći odnose dvije države prenio predsjedniku Đukanoviću pozdrave njegovog kolege Redžepa Taijipa Erdogana uz najavu skore posjete turskog Predsjednika Crnoj Gori. "

On se, kako je saopšteno, saglasio sa ocjenama pozitivnih kretanja saradnje dvije države prije svega u ekonomiji koja je iskazala veliki potencijal i rezultate.

"Više od dvije hiljade turskih kompanija u Crnoj Gori, potvrda su dobrog investicionog ambijenta i sigurnosti Crne Gore kao investicione destinacije", kazao je Čavušoglu.

Uz nastavak investicija, najavio je i otvaranje fondacije za mlade i povećanje broja stipendija za crnogorske studente.

"Svjesni stabilnosti koju predstavlja Crna Gora na Balkanu, sa velikim oduševljenjem pratimo korake koje pravite nakon nezavisnosti i reforme koje ste učinili na evroatlantskom putu. Jako smo ponosni što smo saveznici Crne Gore u NATO i vjerujemo da će, ukoliko ne bude prepreka unutar EU, Crna Gora biti sledeća članica, poručio je turski ministar.

Sagovornici su istakli značaj međusobne saradnje i povjerenja na Balkanu, kao i unapređenja odnosa zemalja Balkana i Turske.

"U kontekstu aktuelnih prilika povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ministar vanjskih poslova Turske je naglasio da je bitno da se to pitanje ne politizuje i da se rješava u pravnom okviru, te da je jako važna ostvarena saradnja Crne Gore sa evropskim institucijama i pozitivne ocjene Venecijanske komisije po pitanju Zakona", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: