CeMI o sastanku s Markovićem: Predstavljeni predlozi o uslovima za slobodne izbora

„Da li će dijalog proizvesti potrebne promjene i biti iskrena inkluzivna društvena akcija, ili samo jedan štrik u promotivnoj kampanji direktno zavisi od političke volje Vlade. Današnji sastanak je pokazao da ta spremnost deklarativno postoji“, kazali su iz CeMI-ja agenciji MINA
2784 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka Markovića i predstavnika CeMI, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka Markovića i predstavnika CeMI, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.02.2020. 17:54h

Predstavnici Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) predstavili su danas set predloga, odnosno ključnih zakonskih i institucionalnih preduslova za stvaranje uslova za održavanje slobodnih izbora, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Marković je danas razgovaraće sa predstavnicima CeMI-ja i Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), čime je nastavljen dijalog u okviru Saveza za Evropu.

Iz CeMI-ja su kazali da su sastanku sa Markovićem prisustvovali predsjednik Upravnog odbora te NVO Zlatko Vujović, izvršna direktorka Ana Nenezić i direktorka odjeljenja za PR i finansije, Teodora Gilić.

CeMI je, kako su naveli, prihvatio poziv vjerujući da je dijalog suština demokratskog sazrijevanja, i od posebne važnosti u trenutku kada crnogorsko društvu živi duboku političku i društvenu krizu, iz koje se ne nazire izlaz ili razriješenje.

„Da li će dijalog proizvesti potrebne promjene i biti iskrena inkluzivna društvena akcija, ili samo jedan štrik u promotivnoj kampanji direktno zavisi od političke volje Vlade. Današnji sastanak je pokazao da ta spremnost deklarativno postoji“, kazali su iz CeMI-ja agenciji MINA.

Prema njihovim riječima, teme razgovora bile su fokusirane na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ključne prepoznate probleme i nedostatke i ulogu NVO-a u tom procesu.

Vujović je, kako su naveli, predstavio set prijedloga, odnosno ključnih zakonskih i institucionalnih preduslova za stvaranje uslova za održavanje slobodnih izbora.

„Između ostalih, ukazao je potrebu izmjene izbornog sistema, uz uvođenje preferencijalnog glasanja, neophodnost profesionalizacije Državne izborne komisije, profesionalizacije pozicije predsjednika opštinskih izbornih komisija, osnaživanje Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu kontrole i nadzora finansiranja izbornih kampanja i uključivanje NVO-a u kontrolu biračkog spiska“, precizirali su iz CeMI-ja.

Nenezić je ukazala na ključne nedostatke u pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU, naglašavajući da proces nije transparentan, kao ni inkluzivan u dovoljnoj mjeri.

Ona je, kako su kazali iz CeMI-ja, ukazala i na probleme sa kojima se suočavaju predstavnici NVO u radu radnih grupa i istakla potrebu njihovog uključivanja u rad Savjeta za vladavinu prava, dostupnost ključnih izvještaja, odnosno komentara Evropske komisije na predloge zakona, izvještaje ekspertskih misija čime bi se stvorili uslovi za suštinsko učešće NVO-a.

Ona je ukazala i na probleme koji se odnose na rad i djelovanje medija, u smislu nedostatnosti predloženog seta medijskih zakona i okruženja za rad i djelovanje medija.

Predstavnici CeMI-ja kazali su da je preduslov daljeg napretka u pregovaračkom procesu jačanje institucija sistema, koje nijesu adekvatno reformisane, osnažene ni oslobođene od političkog uticaja da budu nosioci procesa.

„Premijer i predstavnici Vlade izrazili su razumjevanje i otvorenost da prihvate većinu predloženih riješenja, međutim ostaje da se u narednom periodu vidi da li će se to formalizovati kroz Vladine prijedloge“, kazali su iz CeMI-ja.

Bonus video: