Damjanović optimista: VDT će zaustaviti opstrukciju pravde

“Razumio sam da VDT ima namjeru da primijeni zakonska ovlašćenja, između ostalog i oduzimanje predmeta i delegiranje drugom tužilaštvu ili sebi, kako bi se zaustavila opstrukcija pravde”, kaže Damjanović
6765 pregleda 8 komentar(a)
Tužilačka igra bez odluke: Brajović, Foto: Boris Pejović
Tužilačka igra bez odluke: Brajović, Foto: Boris Pejović

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković neće javno da ukaže da li će se umiješati u rad podgoričke tužiteljke Liljane Klikovac, koja tri puta donosi rješenja kojima odbija procesuiranje predsjednika Skupštine i Socijaldemokrata Ivana Brajovića zbog lažnog svjedočenja pred Višim sudom.

Brajović je tokom suđenja njegovom partijskom kolegi Nebojši Obradoviću za nezakonito trošenje državnog novca tvrdio da toga nije bilo, ali je Sud u pravosnažnoj presudi utvrdio suprotno i zaključio da je njegov i iskaz još šest svjedoka bio sračunat “u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice”.

Krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja ODT podnio je bivši poslanik Mladen Bojanić, koji je i otkrio aferu “Ramada”.

Nakon tri odbijajuće odluke ODT i dvije “preispitujuće” Višeg tužilaštva, poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od Stankovića da iskoristi zakonsku mogućnost i prekine pingpong, donoseći obavezujuće uputstvo za Klikovac ili da dodijeli predmet drugom tužiocu.

“Državni tužilac odgovoran je za rad u predmetu koji mu je dodijeljen i nezavisan je u radu i donošenju odluka. Upoznavanje javnosti sa odlukama koje tužioci namjeravaju donijeti u konkretim predmetima nema uporište u zakonu”, odgovor je VDT-a poslaniku.

Damjanović zato objašnjava da ulaže napore radi “zaštite pravde i sprečavanja zastare predmeta zbog lažnog svjedočenja, o čemu je donesena pravosnažna sudska presuda”.

“Razumio sam da VDT ima namjeru da primijeni zakonska ovlašćenja, između ostalog i oduzimanje predmeta i delegiranje drugom tužilaštvu ili sebi, kako bi se zaustavila opstrukcija pravde”, kaže Damjanović.

Bonus video: