Danilović pita Markovića: Da li ste naredili privođenje Joanikija i sveštenika?

Predsjednik Vlade Duško Marković će u srijedu odgovarati na to i druga pitanja predstavnika poslaničkih klubova
16186 pregleda 13 komentar(a)
Da pojasni na koji brutalni napad je mislio: Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Da pojasni na koji brutalni napad je mislio: Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2020. 08:44h

Premijer Duško Marković bi tokom premijerskog sata trebalo da odgovori da li je naredio da nakon svetovasilijevskog hoda ulicama Nikšića bude priveden vladika Joanikije i osam sveštenika, “uz naređenje da episkop budimljansko-nikšićki po svaku cijenu bude transportovan policijskom maricom”.

To pitanje premijeru će u srijedu, u ime Posebnog kluba poslanika, postaviti poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

On je podsjetio da je premijer na vanrednoj konferenciji 14. maja izjavio da je “Crna Gora izložena brutalnom napadu koji može imati nesagledive posljedice po zdravlje građana i da će Vlada izvršiti svoju ustavnu dužnost i odbraniti nacionalne interese“.

“Na koji brutalni napad ste mislili, od kojih pojedinaca, grupa, pokreta ili organizacija je brutalni napad pokrenut...“, navodi Danilović u pitanju.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutina Papovića zanima kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević pitaće Markovića koliki iznos novčane pomoći su građanima i državi donirali Milo Đukanović, Blažo Đukanović, Aco Đukanović i Ana Kolarević za borbu protiv virusa korona.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je u ime poslaničkog kluba LP i Socijaldemokrata saopštio da je uz mnoge nevolje na zdravstvenom i ekonomsko-socijalnom planu višemjesečna globalna pandemija korona virusa Crnoj Gori donijela i pozitivne efekte, naročito na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, velikog smanjenja broja saobraćajnih nesreća, ali i oporavka ekološkog stanja države.

“Šta će crnogorska Vlada preduzeti da se taj pozitivni trend zadrži i da naša država ustavno definisana kao ekološka - zasnovana na vladavini prava, svede velike pošasti države, organizovani kriminal i korupciju, na evropski nivo i sanira do sad učinjenu štetu po životnu sredinu“, pitaće Popović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić pitaće premijera šta planira da preduzme kako bi se zaustavili svima vidljivi i očigledni, međunarodno potvrđeni, opasno negativni trendovi u društvu koji zakonomjerno proizvode velike posljedice po njegovu stabilnost, dalji napredak na putu ka EU, ukupan proces demokratske konsolidacije i posljedično svemu tome ekonomsko-socijalni status građana.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević će u ime kluba SNP-Demos premijera pitati šta je Vlada konkretno uradila na planu reforme javne uprave.

U ime kluba koalicije “Albanci odlučno” i Hrvatske građanske inicijative(HGI), Adrijan Vuksanović (HGI) će pitati Markovića kakav je njegov komentar na učestale incidente u kojima se ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina. On je naveo da je nedavno medij Hrvata u Crnoj Gori, radio Dux, dobio uvredljive i prijeteće poruke, te da se u Pljevljima desio napad na pripadnika bošnjačkog naroda.

Bonus video: