Darmanović: Nije bilo pregovora o ustupanju teritorije Kosovu

Poslanik DF-a Milun Zogović je podsjetio da su kosovski zvaničnici ranije kazali da očekuju ustupke crnogorske strane po pitanju razgraničenja
1852 pregleda 5 komentar(a)
Darmanović u parlamentu, Foto: Screenshot/Youtube
Darmanović u parlamentu, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da između kosovskih i crnogorskih zvaničnika nije bilo pregovora o ustupanju teritorije Crne Gore.

Na primjedbu poslanika Demokratskog fronta (DF) Miluna Zogovića da su kosovski zvaničnici pominjali u javnosti pregovore o razgraničenju, Darmanović je kazao da takvih pregovora nije bilo.

„Nisam učestvovao u nikakvim pregovorima koji ustupaju teritoriju Crne Gore nikome, jer takvih pregovora nikada nije bilo, niti može biti“, kazao je Darmanović.

On je ponasnio da je, nakon ratifikacije Sporazuma o razgraničenju, Komisija za granicu MUP-a pokrenula inicijativu za formiranje zajedničkog tijela koje će se baviti obilježavanjem granice na terenu. Darmanović je istakao da je obilježavanje granice moguće samo u okvirima Sporazuma.

„Ovo predstavlja jedno od najosjetljivijih pitanja u našim odnosima, a crnogorski pristup je kod međunarodnih partnera ocijenjen kao optimalan, a dosadašnji rezultati govore o spremnosti da ih riješavamo u atmosferi razumijevanja. Pitanje razgraničenja sa Bosnom i Hercegovinom smo uspješno završili i pored pritisaka zasnovanih na neutemeljenim tvrdnjama“, kazao je Darmanović.

Zogović je podsjetio da su kosovski zvaničnici ranije kazali da očekuju ustupke crnogorske strane po pitanju razgraničenja. On je kazao i da je, tokom posjete Prištini, premijer Duško Marković rekao da „komisija za razgraničenje ima pravo da mijenja graničnu liniju“.

„To znači da naša strana ostavlja mogućnost odstupanja od Sporazuma o razgraničenju. Očito da će biti pomjeranja granične linije, a u središtu pažnje je Čakor“, kazao je Zogović.

Nema odustajanja od evropskih integracija

Odgovarajući na pitanje potpredsjednika Skupštine, Gencija Nimanbegua, kakva je alternativa Crne Gore nakon odluke EU da ne otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Darmanović je rekao da nema odustajanja od evroposkih integracija.

„Takve alternative neće biti u smislu da ćemo od toga odustati. Mi nemamo alternativne modele izgradnje našeg društva niti alternativne sisteme vrijednosti. Članstvo u NATO i EU nije nešto što ima alternative. Neke zemlje u regionu o tome mogu da razmišljaju, ali mi ne“, rekao je Darmanović.

Nimanbegu je ocijenio da je EU promijenila odnos prema Zapadnom Balkanu i odlučila da ga stavi „na čekanje“.

„Da li prolongiranje otvaranja pregovora novi pristupak kojim će i Crnu Goru staviti na čekanje i da pojedini regionalni lideri ramišljaju o alternativnim riješenjima poput tzv. malog Šengena koje nas podsjećaju na neka ne baš sjajna vremena“, ocijenio je Nimanbegu.

Bonus video: