Darmanović spreman za kontrolno saslušanje

Poslanici DF-a tražili su saslušanje Darmanovića zbog saopštenja ambasadora i, kako se navodi, otvorene podrške raspirivanju nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti
3307 pregleda 17 komentar(a)
Ministar očekuje poziv predsjednika Odbora: Darmanović-, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ministar očekuje poziv predsjednika Odbora: Darmanović-, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović spreman je da dođe na kontrolno saslušanje, koje su zatražili predstavnici Demokratskog fronta (DF) zbog odluke trojice ambasadora da plate kaznu suspendovanoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević. Ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović platili su kaznu od 600 eura koju je prekršajni sud izrekao Mirni Nikčević zbog govora mržnje.

“U sličnim situacijama nikad nije bilo problema da se pojavim pred skupštinskim odborom. Nedavno je tema bila naše evropske integracije. Sad, ukoliko se odluči, ovo može biti tema. Ovo uopšte nije sporno. U ovom poslu Vlada mora da sarađuje sa parlamentom”, kazao je Darmanović “Vijestima”.

Predstavnici DF-a Branka Bošnjak i Jovan Vučurović juče su podnijeli inicijativu za saslušanje Darmanovića pred Odborom za međunarodne odnose i iseljenike. Na pitanje “Vijesti” da li će zakazati sjednicu, predsjednik Odbora Andrija Nikolić kazao je da je u zvaničnoj posjeti Slovačkoj. Prema Poslovniku Skupštine, predsjednik Odbora je dužan da zakaže sjednicu ako to zatraži predsjednik parlamenta ili trećina članova odbora. Da bi se razmatrao predlog poslanika Fronta, potrebno je da ga podrži i treći opozicioni član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić (Demos). Lekić je kazao “Vijestima” da nije potpisao inicijativu, ali da će podržati raspravu na Odboru.

“Svaku društvenu anomaliju treba demokratski raspraviti u Skupštini. Navedeni događaj koji je bez sumnje bez presedana i nepoznat u uporednoj praksi diplomatije, pa i onoj međunarodnoj, treba javno raspraviti na Odboru. Uostalom i nosioci ove teme su očigledno htjeli publicitet. Ostaje nepoznat stav vladajuće koalicije koji, ima se utisak, još nisu shvatili da Skupština nije mjesto odnosa snaga već mjesto demokratije, javnosti i kontrolne funkcije”, kazao je Lekić.

Nikčević je suspendovana pa kažnjena jer je na svom Facebook profilu vrijeđala vjernike koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon što je Nikčević objavila da su joj tri ambasadora platila kaznu, crnogorske diplomate su, bez konsultacija sa ministrom, objavile saopštenje u kome su naveli da se ne kažnjavaju oni koji “smišljeno, mučki, orkestrirano i organizovano udaraju na Crnu Goru”.

Poslanici DF-a tražili su saslušanje Darmanovića zbog saopštenja ambasadora i, kako se navodi, otvorene podrške raspirivanju nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Vučurović je juče kazao da se ekstremistička politika vlasti nastavlja “pozivom na linč koji je saopštila savjetnica, a podržali ambasadori”.

“U svakoj drugoj državi onakvi fanatici bili bi makar pod hitno smijenjeni, ali ovdje nema pravne države, a takva mržnja se odomaćila i postala dio zvanične politike DPS i satelita”, ocijenio je Vučurović.

Komentarišući saopštenje ambasadora, premijer Duško Marković rekao je u ponedjeljak da se radi o neprimjerenoj reakciji i istakao da institucije ne smiju da budu platforma za bilo kakve lične stavove i ispoljavanja. Potez trojice ambasadora nije naišao na odboravanje omdusmana koji je ocijenio da su plaćanjem kazne “iskompromitovali svrhu sankcije koju je izrekao sud”.

Liberalna partija (LP) i Crnogorski pokret juče su osudili “medijsku hajku koja je svoj vrhunac doživjela napadima na crnogorske ambasadore:

“Oni su doživjeli javni linč, koji već mjesecima doživljava i Nikčević, i to zbog privatnog djelovanja, garantovanog Ustavom svima, pa i diplomatama”, saopšteno je iz LP.

Ambasadori pozvani na raport u MVP

Trojici ambasadora je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) juče je stigao zvaničan poziv na razgovor. Kako su naveli iz MVP, nakon razgovora sa njima odlučiće o daljim koracima, u skladu sa uobičajenom praksom i Zakonom o vanjskim poslovima. Članom 113 Zakona o vanjskim poslovima predviđeno je da ministar može kazniti članove diplomatskog osoblja sa 20 do 30 plate u slučaju težih disciplinskih prekršaja.

“Teža povreda službene dužnosti je davanje izjava i saopštenja bez odobrenja ministra vanjskih poslova ili lica koje on ovlasti”, navodi se u stavu 5 člana 112 Zakona o vanjskim poslovima.

Iz Darmanovićevog resora juče je saopšteno da Ministarstvo vanjskih poslova nije, ni na koji način, u bilo kom trenutku, bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznesenim u njihovom zajedničkom javnom oglašavanju.

Bonus video: