Đeljošaj: Model "Tuzi" primjenljiv i na parlamentarnim izborima

Predsjednik Albanske alternative i Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kaže za “Vijesti” da postoji načelna spremnost albanskih nacionalnih partija da nastupe zajedno i da taj stav zastupa zbog sunarodnika, a ne zbog zvanične Tirane, ili negog drugog
12528 pregleda 10 komentar(a)
Tuzi i Podgorica moraju da imaju odličnu saradnju: Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Tuzi i Podgorica moraju da imaju odličnu saradnju: Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić

Predsjednik Albanske alternative (AA) i Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, ocijenio je da postoji načelna spremnost albanskih nacionalnih partija da na predstojećim parlamentarnim izborima nastupe zajedno i da je to jedini odgovorni odnos prema sunarodnicima.

“Sve drugo osim jedne zajedničke liste nije odgovoran odnos i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Ja ću kao predsjednik najjače albanske partije dati veliki doprinos da se to i desi”, kazao je Đeljošaj za “Vijesti”.

On je istakao da su veoma zadovoljni rješenjima Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola i Zakona o javnom redu i miru, kojima se, između ostalog, denifiniše ukidanje sankcionisanja za upotrebu nacionalnih simbola.

Da li će predlog Zakona o o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola o kome će se Skupština uskoro izjasniti riješiti problem kažnjavanja zbog isticanja nacionalnih simbola druge države, na šta ste ranije ukazivali?

Pomenuti zakon će urediti upotrebu nacionalnih simbola, takođe i upotrebu jezika manjina u lokalnim zajednicama/opštinama gdje manjina čini pet odsto stanovništva. A usvojene izmjene Zakona o javnom redu i miru, denifinišu ukidanje sankcionisanja za upotrebu nacionalnih simbola. Ovo je još jedna veoma važna tačka sporazuma koju smo dogovorili sa vladajućom većinom. Mi nacionalne partije Albanaca kroz koaliciju ‘Albanci odlučno’, kao odgovorni prema našem narodu, javno smo poručili da ćemo, dok se pravno ne reguliše ova regulativa, kao pokazatelj preuzimanja ogovornosti, plaćati kazne našim sunarodnicima koji su kažnjeni zbog isticanja zastave. I sada, stvarno smo zadovoljni jer imamo rješenje, koje se reguliše kroz izmjene i usvajanje pomenutih zakona, a najviše će imati koristi demokratska Crna Gora.

Da li je na sastanku u Tirani, gdje su lideri albanskih partija boravili na poziv albanskog ministra inostranih poslova Genta Cakaja, razgovarano o jedinstvenoj izbornoj listi albanskih partija na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori? Da li je postignut neki dogovor?

Na poziv ministra Cakaja, imali smo radnu večeru i zvaničan sastanak na kojem smo razgovarali o ekonomskom razvoju i prije svega o zajedničkom radu na putu ka integraciji u EU. Sa ponosom ističem da nakon pobjede u Tuzima, gdje su albanske partije nastupale jedinstveno, na svakom razgovoru otvara se pitanje da li možemo i na parlamentarnim izborima primijeniti ‘model Tuzi’. Mislim da postoji načelna spremnost nacionalnih partija da nastupimo zajedno, i da je to jedini odgovorni odnos prema našim sunarodnicima.

Sve drugo osim jedne zajedničke liste nije odgovoran odnos i vjerujem da ćemo uspjeti u tome... I ovom prilikom pozivam kolege iz drugih albanskih partija da ostave sa strane nesuglasice, jer samo ujedinjeni možemo postići ciljeve, i dati veći doprinos putu EU integracije Crne Gore. Ovaj stav imam ne zbog zahtjeva ili želje nekog drugog pa i Tirane, jer znam i siguran sam da je to želja naših sunarodnika, a kako reaguju naši glasači i dijaspora na naše zajedništvo vidjeli smo u Tuzima. Povećali smo za 50 odsto podršku u poređenju sa samostalnim izlaskom.

Kako funkcioniše saradnja Opštine Tuzi sa Glavnim gradom?

Tuzi i Podgorica moraju da imaju odličnu saradnju, i posvećen sam da tako bude. Dva brata kada se dijele imaju razlike, a pogotovo kad imaju šta da dijele. Nakon konačne podjele, svako uređuje svoju kuću i imaju bolje odnose nego dok su bili zajedno. Pozitivno je da i Tuzi i Podgoricu vode mlade generacije koji nemaju hipoteke odnosa prošlosti i kreiramo ambijent saradnje na dobrobit naših građana. Geografska pozicija i pojedini značajni objekti u našim opštinama će biti naša veza da iako dvije opštine, imaćemo blisku i svakodnevnu saradnju, a to možemo postići samo ako imamo iskreno poštovanje jedni prema drugima.

Kako komentarišete to što u Skupštini Glavnog grada još sjede odbornici koji imaju prebivalište u Tuzima?

Za učestvovanje na izborima moraju se ispuniti zakonski kriterijumi. Svi izabrani odbornici su osvojili mandate na osnovu zakona. Zakon nije prepoznao situaciju koju imamo, ali od osnivanja opštine Tuzi zamjena odbornika mora da bude samo sa prebivalištem u Podgorici. Ko gdje ima prebivalište je lično pitanje, a kada je zakon imao upit na ovo, a prlikom predaje liste, isti je ispunjen i odbornici su ljudi koji zastupaju sebe i partiju, a ne određenu sredinu.

Samostalnost Tuzi donijela više nego dvaput veći budžet

Šta se promijenilo za građane od kada su Tuzi postale samostalna opština?

Prvenstveno, velika nada za bolje sjutra, a nakon velikog rada i angažovanja nove vlasti u Tuzima ova nada već postaje argumentovana realnost da je opština sredstvo za ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Kao samostalna opština radiš i planiraš sam za sebe, a ne kao do sada, neko drugi za tebe.

Kao dio Glavnog grada, budžet se kretao između 1,7 do 2 miliona. Prije nekoliko dana smo usvojili prvi budžet samostalne opštine Tuzi u iznosu od 4,48 miliona eura. To je potvrda da Tuzi mogu i biće održiva opština.

Imamo velike planove i ambicije za investicije i ekonomski razvoj, a nadam se da ćemo to ostvariti i uz podršku Vlade Crne Gore. Većina nas koji smo u izvršnoj vlasti, posvetili smo dio života da Tuzi postanu opština i osim profesionalnog, imamo i dodatni motiv da radimo za razvoj opštine.

Bonus video: