Demokrate: DPS skriva fantom birače, otuda strah od zakonitih adresa

Oni smatraju da je skandalozno da nosioci najznačajnijih funkcija u državi kandidatu za članstvo u EU izjave da to što više od polovine birača nema zakonitu adresu ne utiče na zakonitost biračkog spiska
1215 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Juče održana sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jasno je pokazala strah DPS-a od postupka imenovanja i numerisanja ulica i grčevitu borbu za očuvanje gotovo 300.000 adresa u statusu bez broja, smatraju Demokrate.

Na juče održanom Odobru, Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da oko 4.5 odsto birača u CG ima adresu bb, kao i da treba olakšati proceduru kako bi MUP mogao da ažurira birački spisak.

Iz DPS-a su dobili odgovor da je to obaveza lokalnih samouprava i da bb adrese ne mogu uticati na ažurnost vođenja biračkog spiska.

"U strategiji zaštite nekoliko desetina hiljada fantom birača, koje kriju na BB adresama, juče su na sjednici uključeni i ministar unutrašnjih poslova, predsjednik DIK-a i ministarka javne uprave, koji su, po cijenu urušavanja kredibiliteta i ugleda institucija koje predstavljaju, tvrdili da je zakonito nešto što je potpuno nezakonito.Za ministre očito ništa ne znači definicija adrese iz zakona o registrima prebivališta i boravišta, u kome je jasno propisano da adresa obuhvata naziv Glavnog grada, Prijestonice ili opštine, naseljenog mjesta ili naselja, ulicu, kućni broj i broj stana i služi u pravnom saobraćaju. Takođe, u zakonu o biračkom spisku precizno je propisano da se u birački spisak upisuje i adresa birača", kazale su Demokrate.

Oni smatraju da je skandalozno da nosioci najznačajnijih funkcija u državi kandidatu za članstvo u EU izjave da to što više od polovine birača nema zakonitu adresu ne utiče na zakonitost biračkog spiska.

"Poslanici Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica i Vladimir Čađenović, zajedno sa ostalim kolegama iz opozicije koji rade u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, juče su dostavili ovom Odboru Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se uspostavljaju mehanizmi koji omogućavaju numerisanje svih ulica i naselja u Crnoj Gori u roku od tri mjeseca. Suština predloga Demokrata je da se ukoliko skupštine jedinica lokalnih samouprava nisu odredile nazive svih naselja, ulica i trgova na svojoj teritoriji, zaduže gradonačelnici i predsjednici opština da donesu Odluku o privremenom određivanju naziva tih naselja, ulica i trgova. Kako bi se izbjegli eventualni sporovi oko naziva koji mogu ometati ili usporavati postupak, Demokrate predlažu da se privremeni nazivi odrede isključivo po geografskim ili numeričkim pojmovima. Po ovom rješenju, gradonačelnici i predsjednici opština, imali bi 30 dana po stupanju na snagu izmjena zakona da odrede privremene nazive ulicama, naseljima i trgovima, a 60 dana da iste numerišu, pod prijetnjom novčanih kazni koje su takođe uvedene u predložene izmjene", navodi se u saopštenju.

Demokrate dodaju i da su zato ponudili konkretno rješenje, kako bi svi građani u Crnoj Gori dobili naziv ulice i kućni broj.

"Bez predloženih izmjena zakona ne može se napraviti pomak, a to potvrđuje i dokument iz 2015. godine kojim je MUP obavezao opštine da u roku od 60 dana donesu odluke o granicama naselja, nazivima ulica i drugim neophodnim podacima. Međutim, za više od četiri godine ništa nije urađeno i danas DPS opet nudi isto rješenje, jer očigledno ima namjeru da zadrži isto stanje i prikrije desetine hiljada fantom birača. Za Demokrate su takvi predlozi apsolutno neprihvatljivi. Ovaj problem se rješava na nivou zakonske materije i nikakvi zaključci, preporuke, uputstva i smjernice ne dolaze u obzir. Bez tačnih i zakonitih adresa građana nema zakonitog biračkog spiska niti se on može proglasiti, a bez zakonitog biračkog spiska nema uslova za poštene, fer i slobodne izbore", kazale su Demokrate.

Bonus video: