Demokrate: Marković priznao da DPS gubi izbore primjenom naših rješenja

Premijer, kako navode Demokrate, u parlamentu "nije mogao prikriti nervozu koja vlada i u samom vrhu"
3429 pregleda 11 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.11.2019. 19:57h

Nakon današnjeg nastupa premijera Duška Markovića u parlamentu, sasvim je jasno da Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smeta sveobuhvatna izborna reforma, da im smetaju reformska rješenja Demokrata i da čine sve da opstruiraju kompletan proces, kako bi zadržali postojeće uslove, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Koliko je DPS preokupiran rješenjima Demokrata potvrđuje i današnji nastup Duška Markovića u Skupštini Crne Gore. Strah i nervoza od reformskih rješenja natjerali su Markovića da iskreno saopšti kako će DPS izgubiti ukoliko se predlozi Demokrata implementiraju. „Ne možete kreirati rješenja kroz zakone da DPS ne može da dobije izbore“ – riječi su čovjeka koji pripada partiji koja je navikla na prevare, podvale i zoupotrebe punih tri decenije. Danas, kada je konačno jedan opozicioni subjekt odlučno krenuo u postupak eliminacije nezakonitosti koje su zabilježene u svim izbornim procesima do sada, prvi ljudi DPS kreću u javnu kuknjavu", navode Demokrate.

Očito je, ocjenjuju, da je DPS navikao na "relaksiran pristup" izbornim reformama u koje je opozicija do sada "ulazila još relaksiranije", pa su se takvi procesi, kako navode Demokrate, "obično završavali krađom i brutalnim prekrajanjem izborne volje građana".

"Nakon Briselskog plana koji je podržala međunarodna zajednica i više od 100 rješenja Demokrata za prve fer, poštene i slobodne izbore u Crnoj Gori, prvi put u istoriji višestranačja opozicija diktira tempo. Milo Đukanović i DPS su, itekako, svjesni te činjenice, pa se nervoza u njihovim redovima širi od odbornika koji vrijeđaju, do aktivista koji napadaju i članova koji prijete Demokratama. U stanju opšte političke dezorijentisanosti i straha, DPS ne može ni u javnim saopštenjima da prikrije bijes, pa je sadržina zvaničnih obraćanja obogaćenja pozivima na fizičke napade i širenje netrpeljivosti prema Demokratama", navodi se u saopštenju Demokrata.

Danas je DPS, dodaju Demokrate, "otišao i korak dalje", pa Marković "nije mogao prikriti nervozu koja vlada i u samom vrhu".

"Jedina je nepoznanica, da li je Maroviću više zasmetalo to što smo otkrili 300.000 bb adresa ili to što više neće biti fantom birača. Vjerovatno da Markovićevo nezadovoljstvo izvire iz razočarenja da nema više trouglova, kvadrata, donacija, crnih fondova, partijskih zapošljavanja, zloupotreba državnih resursa i partijskih organa DIK-a i ASK-a. I ne samo da je Marković javno ispoljio nervozu, već se u zanosu zapitao, kako to da se može igrati poštena utakmica. Nakon današnjeg nastupa Duška Markovića sasvim je jasno da DPS-u smeta sveobuhvatna izborna reforma, da im smetaju reformska rješenja Demokrata i da čine sve da opstruiraju kompletan proces, kako bi zadržali postojeće uslove. Ali ako su mogli na takav način da prolaze svih ovih godina, ovoga puta taj film neće gledati. Kucnuo je čas da privi put izađu na poštenu utakmicu, pa da vidimo tu „snagu“ bez kriminalnih, korupcionaških i nečasnih radnji", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Bonus video: