Demokrate: Šoškić morao da ćuti i nijemo posmatra napad na novinara jer je dobio stan od DPS

"Neprofesionalno je i sramno ponašanje Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića koji je bio očevidac događaja. Od nekoga ko predstavlja tužilački organ očekuje se da bez odlaganja reaguje i preduzme mjere protiv Mladena Mijatovića"
2497 pregleda 1 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Najnoviji napad na novinara "DAN-a" Vladimira Otaševića potvrđuje da je Crna Gora zemlja kriminala u kojoj se guše sloboda i javna riječ, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Tjelohranitelj biznismena Zorana Ćoća Bećirovića napao je juče novinara "Dana” Vladimira Otaševića, udario ga, psovao i prijetio mu u namjeri da ga spriječi da fotografiše Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića kako kupuju mobilni telefon, piše ovaj list.

"Napadi na novinare se nastavljaju jer vlast nameće atmosferu kojom želi proizvesti animozitet prema svakom pojedincu koji ima kritički ton prema aktuelnom režimu. Neprofesionalno je i sramno ponašanje Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića koji je bio očevidac događaja. Od nekoga ko predstavlja tužilački organ očekuje se da bez odlaganja reaguje i preduzme mjere protiv Mladena Mijatovića. Ali, jasno je da je na gaženje profesionalnog i etičkog pristupa, Šoškića opredjelilo to što je Mijatović službenik MUP-a i prijatelj Zorana Bećirovića", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da za višeg državnog tužioca Šoškića nisu svi građani isti i jednaki pred zakonom.

"Kako očekivati od tužilaca da procesuiraju druge nezakonitosti, ako se pasivno odnose prema onim koje svojim očima gledaju. Međutim, razlog zbog kojeg je Šoškić morao da ćuti i nijemo posmatra napad na novinara, jeste stan koji je dobio od DPS vlasti. Viši državni tužilac je prihvatajući stan, prihvatio i ćutanje, kada zatreba. Na isti način se ponašaju svi državni funkcioneri i službenici koji su dobili nešto od Mila Đukanovića. Upravo pokloni u vidu stana i povoljnih kredita, predstavljaju direktan uticaj na sudsku vlast i suzbijanje profesionalnog ponašanja. Ćutanje i zatvaranje očiju je zapravo otplata dugova prema Đukanoviću", piše u saopštenju Demokrata.

Demokratska Crna Gora navodi da je danas u Crnoj Gori na snazi stanje potpune krize i urušavanja institucija, koje zatvaraju oči pred nasiljem.

"Za tužilačke organe očito je važno ko vrši nezakonite i nedozvoljene radnje, pa se u skladu sa tim i opredjeljuju da li da reaguju ili da zatvore oči. Napad na Otaševića je pokazao da je kontraverzni biznismen Zoran Bećirović zaštićen u ovom sistemu i to samo zato što je prijatelj porodice Đukanović i lični prijatelj Vesne Medenice, sa kojom je obavljao razne trgovine, koje bi, u normalnim državama, već bile predmet izviđaja tužilaštva", poručile su Demokrate.

Iz te parije su kazali da je Demokratska partija socijalista (DPS) nametnula izopačen sistem vrijednosti koji podrazumijeva suprotstavljanje svima onima koji nastoje da objektivnim informisanjem doprinesu razvoju države i unaprijeđenju demokratije. Vidjeli smo da je DPS otišao i korak dalje, pa javnim saopštenjima opravdava nasilje i fizičke napade, podvodeći ih pod najnoviju kategoriju svog sitema vrijednosti tzv. "vaspitne mjere". Dakle, DPS svojim funkcionerima i onima koji im služe, neskriveno i odlučno daje vjetar u leđa i ohrabruje ih, da u obračunu sa neistomišljenicima ne biraju sredstva. Ukazuje im da je sve dozvoljeno, počev od prijetnji i ucjena, pa do fizičkih napada", kazale su Demokrate.

Navode i da Crna Gora sa ovakvom vlašću nema snage, niti volje da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da riješi napade na novinare.

"U svim do sada objavljenim izvještajima o napretku Evropske komisije, konstatuje se stagnacija ili nazadovanje u ovim oblastima. Dakle, bezbjedosna situacija u državi ne pruža sigurnost novinarima, kao ni opozicionarima od kojih vlast vidi opasnost. Problem je u tome što DPS decenijama i na svim nivoima gradi netrpeljivost prema svima koji saopštavaju stav koji može ugroziti njihove pozicije. Imajući u vidu da je ovaj problem uspostavila i ukorijenila upravo aktuelna vladajuća garnitura, ne može se ni očekivati da ga ona riješi. Zbog toga je neophodna promjena vlasti i samo je to garancija da će Crna Gora postati bezbjedna i slobodna zemlja svih njenih građana", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: