Demos: Umjesto “nove fabrike čokolade” dosljedno sprovesti Zakon o Prijestonici

Ispostavilo se, kako navode, da je pompezno najavljivano premještanje Ministarstva vanjskih poslova na Cetinje bio "tek još jedan u nizu predizbornih trikova i praznih obećanja DPS-a"
832 pregleda 1 komentar(a)
Cetinje, Foto: Shutterstock
Cetinje, Foto: Shutterstock

Namjera Vlade da prekrši Zakon o Prijestonici, koji je sama inicirala, predstavlja novu neozbiljnost u radu izvršne vlasti u aktuelnom mandatu, saopšteno je iz Demosa.

Ispostavilo se, kako navode, da je pompezno najavljivano premještanje Ministarstva vanjskih poslova na Cetinje bio "tek još jedan u nizu predizbornih trikova i praznih obećanja DPS-a."

Ovaj presedan, kako su kazali, ima nekoliko važnih dimenzija, od pravne do kulturološke.

"Naime, Vlada bi prvenstveno morala da se zapita kakvu poruku šalje društvu u cjelini činom nepoštovanja Zakona čiji je predlagač. Nesumnjivo je da ovakvo ponašanje ne može podsticajno djelovati na druge društvene činioce u smislu dosledne primjene zakonskih normi, kada je jasno da se zakoni ne poštuju ni od strane institucije koja vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje", saopšteno je iz Demosa.

Izostanak brige o Cetinju kao istorijskom, duhovnom, kulturnom i diplomatskom centru Crne Gore bila je, navode iz Demosa, konstanta tokom tridesetogodišnjeg trajanja vlasti predvođene DPS-om.

Stoga je, ocjenjuju, namjera da se dio institucija premjesti u prijestonicu svakako predstavljala solidan početni korak u smjeru vraćanja Cetinja na mjesto koje mu pripada u političkom životu Crne Gore.

"Pritom, Vlada je u adaptaciju zgrade nekadašnjeg ruskog poslanstva na Cetinju za potrebe Ministrastva vanjskih poslova uložila preko 3 miliona eura. Da bi potom naprasno prenebregnula obavezu iz člana 9 Zakona o Prijstonici o vraćanju Ministarstva vanjskih poslova na Cetinje. Ovakvo ponašanje najbolje govori o bagatelnom odnosu Vlade prema novcu građana, prema zakonima države Crne Gore, kao i prema vrijednostima koje su značajne za njeno istorijsko trajanje", stoji u saopštenju Demosa.

Iz te partije poručuju da će zato nastaviti da se javno zalažu da se Cetinju vrati oduzeti status diplomatskog i kulturnog centra i da se bore za pravnu i uspješnu državu Crnu Goru.

Bonus video: