DF: Paljenje Skupštine pravi je odgovor Vladi

“Posućemo klupe, posuti se i mi ako treba da se i mi zapalimo. Ako treba i Skupštinu da zapalimo”, rekao je poslanik DF Milan Knežević
27517 pregleda 241 komentar(a)
Imaju plan kako da spriječe glasanje o zakonu o vjeroispovijesti: Radunović i Knežević, Foto: Boris Pejović
Imaju plan kako da spriječe glasanje o zakonu o vjeroispovijesti: Radunović i Knežević, Foto: Boris Pejović

Demokratski front (DF) ima plan kako da u Skupštini spriječi glasanje o Predlogu zakona o vjeroispovijesti, rekao je poslanik tog političkog saveza Slaven Radunović ne želeći, međutim, da otkriva detalje.

“Ne mogu da vam kažem ništa, jer onda kvarim plan”, kazao je Radunović “Vijestima”.

On je u utorak iz parlamenta poručio da se u Skupštini neće glasati o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti preko živih poslanika DF-a.

“Što se tiče poslanika DF-a mi vam garantujemo da nećemo dozvoliti da se u ovom domu, preko nas živih glasa o tom zakonu. Možete da nas pobijete, možete da nas pohapsite, dovedite specijalne jedinice”, poručio je Radunović.

I njegov partijski kolega Milan Knežević takođe je u Skupštini najavio da će učiniti sve da zaustave izglasavanje zakona tako što će svi donijeti “po flašu benzina”.

“Posućemo klupe, posuti se i mi ako treba da se i mi zapalimo. Ako treba i Skupštinu da zapalimo”, rekao je Knežević.

Na pitanje “Vijesti” - da li je svjestan težine poruke koju je poslao, juče je odgovorio da jeste: “U potpunosti sam svjestan težine poruke koja je u skladu sa skandaloznom i kriminalnom namjerom Vlade da donese zakon o oduzimanju imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori”, kazao je Knežević.

Zbog spornih odredbi ovog zakona, koji se uglavnom odnose na oduzimanja crkvene imovine i juče je, tokom premijerskog sata, bilo oštre polemike u Skupštini.

O vladinom predlogu rasprava treba da počne 24. decembra, kada i o predlozima zakona o budžetu, nacionalnim simbolima, državnom dugu.....

Premijer Duško Marković ponovio je da Vlada neće povući zakon i da se on ne bavi otimanjem crkvene imovine.

O ovom zakonu, kako je dodao, diskutuje se četiri godine.On tvrdi da se iz DF-a nijesu nijednom javili u tom periodu, “već su sada dobili nalog da to rade”.

Reagovao je Knežević koji je kazao da oni nijesu dobili nalog od crkve i da su Marković i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin bili u Cetinjskom manastiru više nego mitropolit Amfilohije.

Marković je pitao zašto bi manastir Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije, dok je s druge strane Saborna crkva u Beogradu u vlasništvu države Srbije.

„Zašto nije problem da je Saborna crkva u Beogradu vlasništvo države Srbije? Zašto bi Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije?“, pitao je Marković odgovarajući na pitanje Srđana Milića (SNP) o državnoj imovini i Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Milić je ocijenio da treba zaštiti građane od mržnje koju čini vlast Predlogom zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Čude me stručnjaci iz Vlade koji su pravnici, a pozivaju se na imovinski zakon, a pokušavaju da otimaju imovinu kroz slobodu vjeroispovijesti a ne kroz zakon o svojinsko-pravnim odnosima i imovini. Pozivam vas da povučete ovaj zakon jer je već ovo što je dogovoreno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom kroz temeljni ugovor iznad zakona. Je li to definisano Ustavom da postoji supremacija međunarodnih zakona? Budite do kraja pošteni i napišite zakon o otimanju imovine SPC, jer se nijedan od ovih članova ne odnosi na druge vjerske zajednice“, kazao je Milić.

Marković je rekao da su predstavnici vlasti lično i institucionalno donirali više nego “svi vi ovdje”.

Reagovali su poslanici Radunović i Knežević koji su dobacivali da to nije tačno i “neka premijer pokaže priznanice”.

U parlamentu je došlo do oštre polemike između Markovića i poslanika Nebojše Medojevića (DF), nakon što ga je premijer nazvao političkom kukavicom.

Duško Marković
Medojevića nazvao političkom kukavicom: Marković(Foto: Boris Pejović)

Marković se nakon toga izvinio, ali je dodao da je Medojević prethodno bio veoma grub: „Vraćate se u prošla vremena koja se nadam se zaboravili i okrenuli se novoj demokratskoj Crnoj Gori, otvarate teška i bolna pitanja iz prošlosti za koja ste nesposbni da diskutujete. Ne bavimo se tim pitanjima, ostavimo to iza nas, ne dirajte u te rane“, poručio je Marković.

Medojević je pitao da li je Crna Gora demokratska država ili nasljednica komunističkog režima i da li poštuje rezolucije kojima se osuđuju totalitarni režimi.

MCP prvo tražila zakon o vraćanju imovine

Mitropolija crnogorsko-primorska uslovila je donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti istovremenim, ili čak i ranije, donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, što nije bilo prihvatljivo za Vladu, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

“Ovdje su sporna samo dva ili tri člana, to treba otvoreno reći”, kazao je Pažin odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Predraga Bulatovića koji je pitao da li je Venecijanska komisija uvažila sugestije SPC.

Pažin je kazao da vjeruje da je VK uvažila sugestije SPC sa sastanka kojeg su imali prije donošenja mišljenja i ugradila ih u stav - u svemu onome što je bilo usaglašeno sa međunarodnim pravnim standardima u ovoj oblasti.

Izmjene zakona o penzionom nemoguće do kraja godine

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pitao je zašto se izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju drže “u fioci”.

Marković je odgovorio da nije moguće usvojiti zakon do kraja godine. “Nijesmo ga kandidovali, a i da jesmo nema poslaničkih mogućnosti da bude uvršten u dnevni red”, rekao je Marković uz komentar da je to politikansko, a ne suštinsko pitanje.

Odgovarajući na pitanja Filipa Vukovića (DPS) Marković je kazao da građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu, jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom nestao razlog vještačkih nestašica.

Bonus video: